Site icon GLOBALNEWS.SK

Biden chce s izraelským premiérom diskutovať o reakcii na iránsky raketový útok

US President Joe Biden speaks during the National Association Of Counties legislative conference in Washington, DC, US, on Tuesday, Feb. 14, 2023. Biden today said there's more work to do to tame US inflation, after the latest data showed monthly price growth accelerating in line with economists' forecasts. Photographer: Al Drago/Bloomberg via Getty Images

Americký prezident Joe Biden plánuje v stredu hovoriť s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom o možnej reakcii krajiny na masívny iránsky raketový útok.

Portál Axios sa o tom dozvedel.

Ako sa uvádza v publikácii, tento rozhovor bude prvým rozhovorom medzi Bidenom a Netanjahuom za dva mesiace a uskutoční sa v čase, keď Izrael zvažuje útok na iránske ciele.

Izraelské zdroje tvrdia, že reakcia bude významná a pravdepodobne bude zahŕňať letecké útoky na vojenské ciele v Iráne a tajné útoky, ako bol ten, ktorý zabil vodcu Hamasu Ismaila Ghanieha v Teheráne.

Izrael tiež zvažuje útoky na iránsku ropnú infraštruktúru, proti čomu Biden povedal, že bude proti.

Americký predstaviteľ uviedol, že Spojené štáty chcú využiť telefonický rozhovor medzi Bidenom a Netanjahuom „na to, aby sa pokúsili určiť hranice izraelskej odvety“.

Povedal, že USA chcú zabezpečiť, aby Izrael podnikol významné, ale nie nadmerné útoky proti cieľom v Iráne.

Ako viete, 1. októbra Irán vypálil na Izrael 180 balistických rakiet a americký prezident Joe Biden nariadil americkej armáde, aby pomohla Izraelu zostreliť.

Potom Biely dom uviedol, že Teherán bude čeliť vážnym následkom rozsiahleho raketového útoku na Izrael.

Nedávno riaditeľ CIA William Burns povedal, že Izrael stále „starostlivo zvažuje“, aká bude jeho reakcia na masívny iránsky raketový útok.

Exit mobile version