Site icon GLOBALNEWS.SK

Estónska premiérka Kallas má významnú šancu stať sa šéfom diplomacie EÚ

Estónska premiérka Kaja Kallas, ktorej politická sila je súčasťou európskeho liberálneho bloku, má významnú šancu viesť zahraničnú diplomatickú službu EÚ v novej Európskej komisii.

Informovalo o tom Politico.

Politico hovorilo s ôsmimi európskymi predstaviteľmi a diplomatmi pod podmienkou anonymity. Podľa nich sa už v EÚ začína objavovať konsenzus, pokiaľ ide o kandidátov na kľúčové pozície vo vedení Európskej únie: chcú, aby Ursula von der Leyenová zostala predsedníčkou Európskej komisie, Roberta Metsola – aby bola druhýkrát zvolená za predsedníčku Európskeho parlamentu.

Portugalský expremiér António Costa je údajne považovaný za veľmi pravdepodobného kandidáta na post predsedu Európskej rady, ktorý teraz zastáva Belgičan Charles Michel, a estónska premiérka Kaja Kallas sa zvažuje na post šéfky diplomacie EÚ.

Pokiaľ ide o post vysokého predstaviteľa EÚ, hovoria, že je o ňom „najmenšia istota“, ale existuje vysoká šanca, že to bude Kallas – ako jasná premiérka z východnej Európy vyzerá ako veľmi dobrá voľba pre európskych liberálov. Samotná Kallas už povedala, že má záujem o túto pozíciu.

Pred voľbami do Európskeho parlamentu niektoré hlavné mestá vyjadrili skepticizmus voči Kallasovej kvôli jej jastrabiemu postoju k Rusku, pričom kritici vyjadrili obavy, že sa sústredí výlučne na svoj región a nebude venovať dostatočnú pozornosť Blízkemu východu a Afrike. Postupom času však táto opozícia údajne prakticky zmizla a teraz väčšina súhlasí s tým, že Kallas sa na túto pozíciu ideálne hodí z „geografického, politického a diplomatického hľadiska“.

Exit mobile version