Site icon GLOBALNEWS.SK

EÚ pripomenula Mongolsku, že je povinné zatknúť Putina na základe zatykača ICC

Európska únia tlmočila Mongolsku svoje stanovisko k nadchádzajúcej návšteve vojnového zločinca Vladimíra Putina v tejto krajine a povinnosť zatknúť ho v súlade so zatykačom Medzinárodného trestného súdu.

Uviedla to na brífingu v pondelok 2. septembra tlačová tajomníčka Európskej komisie Nabila Massrali.

Poznamenala, že Mongolsko má právo rozvíjať vzťahy s inými krajinami „v súlade so svojimi vlastnými záujmami“.

„Existuje však zatykač na Putina, ktorý vydal ICC na nezákonnú deportáciu a presun tisícov ukrajinských detí z dočasne okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska. Mongolsko je od roku 2002 zmluvnou stranou Rímskeho štatútu ICC so všetkými právnymi záväzkami, ktoré z neho vyplývajú,“ zdôraznila hovorkyňa Európskej komisie.

Massrali dodal, že Európska únia tlmočila svoje obavy a postoj k Putinovej návšteve mongolským úradom prostredníctvom misie v tejto krajine.

Hovorkyňa Európskej komisie však odmietla odpovedať na otázku, aké opatrenia by EÚ mohla prijať, ak by Mongolsko nezatklo Putina.

Putinova návšteva Mongolska 3. septembra bude prvou návštevou štátu, ktorý je zmluvnou stranou Rímskeho štatútu ICC, odkedy na neho súd v marci 2023 vydal zatykač.

Podľa správ z médií mongolské úrady Putina ubezpečili, že ho nezatknú.

Ministerstvo zahraničných vecí predtým vyzvalo Mongolsko, aby splnilo svoje záväzky vyplývajúce z Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu a zatklo Putina.

Exit mobile version