Site icon GLOBALNEWS.SK

EÚ sa chystá potrestať Slovensko zmrazením miliárd eur, píše Bloomberg

large  Fico obedy  bcb

Európska komisia pracuje na návrhu na potrestanie Slovenska za podkopávanie demokratických noriem, čo by mohlo viesť k zastaveniu finančných prostriedkov pre Bratislavu.

Informoval o tom Bloomberg s odvolaním sa na vlastné zdroje.

Európska komisia pripravila začatie konania na vyvodenie zodpovednosti Bratislavy v súvislosti s rozhodnutím premiéra Roberta Fica zrušiť Špeciálnu prokuratúru, ktorá dohliadala na niektoré korupčné prípady súvisiace s európskymi fondmi.

Tento proces je teraz v počiatočnom štádiu a vyžaduje si súhlas predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej.

Približne 80 % všetkých verejných investícií na Slovensku je financovaných z fondov EÚ. Akékoľvek potenciálne problémy s financovaním by mohli byť veľkou ranou pre EÚ a členský štát eurozóny, ktorý už teraz čelí problémom v dôsledku nadmerného nedostatku verejných financií.

Podľa partnerov, ktorí hovorili pod podmienkou anonymity, je jedným z návrhov, aby Európska komisia využila svoj takzvaný mechanizmus podmienenosti, ktorý umožňuje Európskej únii zmraziť financovanie, keď vidí, že jej peniaze sú ohrozené.

EÚ by tak mohla zadržať časť z 12,8 miliardy eur z kohéznych fondov vyčlenených Slovensku v rozpočte EÚ. Slovensko by malo túto sumu dostať na obdobie 2021 – 2027.

Európska komisia podľa jedného z partnerov skúma aj možnosť vrátenia všetkých alebo časti COVID grantov vo výške 2,7 miliardy eur, ktoré Slovensko získalo v rámci výdavkov EÚ na boj proti následkom pandémie. Podmienkou pre pridelenie týchto prostriedkov bolo vytvorenie špeciálnej prokuratúry.

Odkedy sa Fico v októbri vrátil k moci, dostal sa pod drobnohľad Bruselu, pretože sa rozhodol revidovať trestný zákonník a zrušiť úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý sa zaoberal významnými korupčnými prípadmi, a to aj medzi jeho spojencami.

V máji bol Fico zranený pri pokuse o atentát. Po zotavení obvinil z útoku nepriateľskú atmosféru, ktorú vybičovala tlač a opozícia. Potom zreformoval štátne médiá a dostal vysielateľov pod kontrolu vlády.

Exit mobile version