Site icon GLOBALNEWS.SK

EÚ vytvorila medzeru v zákone, aby obišla veto Maďarska na podporu Ukrajiny, povedal Borell

Najvyšší diplomat EÚ Josep Borrell uviedol, že Európska únia vyvinula právne riešenie, ako obísť maďarské veto na nákup zbraní pre Ukrajinu na úkor príjmov zo zmrazených ruských aktív v tomto roku, čo by tiež mohlo uvoľniť cestu pre G7 zaplatiť Kyjevu 50 miliárd dolárov.

Borrell v rozhovore pre Financial Times.

Podľa neho, keďže Maďarsko sa zdržalo predbežnej dohody o odklade príjmov zo zmrazených ruských aktív, „nemalo by sa podieľať na rozhodovaní o použití týchto peňazí“.

Borrell dodal, že riešenie je „ťažké, ako každé právne rozhodnutie, ale funguje“.

O tejto medzere budú rokovať ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok v Luxemburgu.

Povedal tiež, že Brusel ponúkol Maďarsku dohodu podobnú tej, ktorúNATO uzavrelo minulý týždeň s premiérom Viktorom Orbánom: Budapešť odmietla opatrenia na podporu Ukrajiny výmenou za nevetovanie opatrení, ostatní spojenci v aliancii nebudú vetovať, ale bola odmietnutá.

„Maďarsku sme ponúkli: vaše peniaze nebudú v žiadnom prípade použité na podporu Ukrajiny. Nielen smrteľné, ale aj akékoľvek. Vezmite si svoje peniaze. Vyhoďte peniaze zo zásuvky. Nechcem použiť vaše peniaze,“ povedal Borrell a dodal, že Maďarsko povedalo nie.

Šéf diplomacie povedal, že pozícia Budapešti „má niečo spoločné so silnými väzbami, ktoré majú s Ruskom“.

Obídenie veta Maďarska by tiež mohlo odstrániť prekážku, ktorá by mohla skomplikovať úsilie G7 získať pôžičku vo výške 50 miliárd dolárov pre Kyjev do decembra, ktorá by bola splatená z budúcich príjmov.

Maďarsko by zároveň mohlo zablokovať sankcie EÚ, ktoré blokujú ruské aktíva, čo je rozhodnutie, ktoré musí 27 krajín EÚ jednomyseľne aktualizovať každých šesť mesiacov.

 

Exit mobile version