Site icon GLOBALNEWS.SK

Francúzske krajne pravicové sily rokujú o zjednotení, aby porazili Macrona

Deň po tom, čo francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil predčasné voľby, dve popredné krajne pravicové sily v krajine rokujú o možnom spojenectve na vytvorenie budúcej vlády.

O tom podľa európskej Pravdy informuje Politico.

Hlavná kandidátka vo voľbách do Európskeho parlamentu z krajne pravicovej strany Reconquista Marion Maréchalová sa v pondelok stretla s de facto líderkou Národného zhromaždenia, jej tetou Marine Le Penovou, a predsedom strany Jordanom Bardellom, aby diskutovali o potenciálnom spojenectve.

Maréchalová, ktorá bola kedysi poslankyňou parlamentu za Národné zhromaždenie a ktorá je vnučkou zakladateľa strany Jeana-Marie Le Pena, opustila svoju tetu v predvečer prezidentských pretekov v roku 2022, aby sa pripojila k radom Reconquisty. Túto stranu založil Eric Zemmour, novinár a analytik známy svojimi radikálnymi pravicovými a proruskými názormi.

Hoci je jej strana oveľa menšia ako Národné zhromaždenie a v nedeľňajších voľbách len tesne prekročila 5-percentnú hranicu potrebnú vo Francúzsku na voľbu poslancov Európskeho parlamentu, jej priaznivci môžu byť v národnej súťaži rozhodujúci.

Maréchalová od volebnej noci trvá na tom, aby sa jej nová strana zlúčila so starou.

„Reprezentačný tábor dosiahol historické víťazstvo. Vzhľadom na vážnosť situácie v našej krajine som sa naozaj chcel stretnúť s Marine Le Penovou a Jordanom Bardellom a využiť príležitosť na vytvorenie vládnej koalície,“ povedal Marechal.

V televíznom rozhovore po stretnutí Le Penová povedala, že sa stretne s viacerými politickými lídrami, aby „vybudovala väčšinu“, bez toho, aby špecifikovala, či dosiahla dohodu so svojou neterou.

Le Penová tiež poznamenala, že Národné zhromaždenie bude pripravené zdržať sa nominácie kandidátov proti poslancom konzervatívnej strany Republikáni, ak dosiahnu dohodu s jej stranou.

Zatiaľ čo Maréchal jasne vyjadril svoju túžbu po jednote, zostáva nejasné, či ju prezident a zakladateľ Zemmour podporuje.

Za predpokladu, že existuje rozpor medzi dvoma najvýznamnejšími osobnosťami v Reconquiste, Bardella ocenil Maréchalov „konštruktívny postoj“ „na rozdiel od Erica Zemmoura“.

V nedeľu Zemmour vyzval na vytvorenie „veľkej pravicovej koalície“ bez toho, aby konkrétne menoval Národné zhromaždenie ako potenciálneho partnera.

V nedeľu Emmanuel Macron rozpustil francúzsky parlament kvôli porážke svojej strany v európskych voľbách, ktorá vážne prehrala s Národným zhromaždením.

Oznámil, že predčasné voľby sa uskutočnia 30. júna (prvé kolo) a 7. júla (druhé kolo).

Exit mobile version