Site icon GLOBALNEWS.SK

Francúzsko a Nemecko sú skeptické voči plánu na prekonanie veta Maďarska na pomoc Ukrajine

orban

Dve krajiny EÚ, Francúzsko a Nemecko, nepodporili návrh, ktorého cieľom je obísť maďarské veto, ktoré blokuje pomoc Ukrajine vo výške viac ako 6 miliárd eur.

Informoval o tom Bloomberg.

Európska služba pre vonkajšiu činnosť navrhla, aby členské štáty EÚ mohli dobrovoľne prispievať do Európskeho mierového nástroja.

V budúcnosti by to umožnilo nasmerovať finančné prostriedky na pomoc len rozhodnutím jednotlivých krajín, bez jednomyseľnej podpory všetkých krajín EÚ.

Podľa partnerov agentúry však niektoré členské štáty vrátane Francúzska a Nemecka vyjadrili obavy z vytvorenia precedensu, ktorý by mohol ohroziť budúcnosť EMF ako nástroja zahraničnej politiky.

Agentúra tiež poznamenáva, že v niektorých krajinách môžu dobrovoľné príspevky vyžadovať súhlas národných parlamentov, čo pridá ďalšiu vrstvu zložitosti.

Zdroje agentúry Bloomberg tiež tvrdia, že zatiaľ nie je jasné, akú podporu získa navrhovaný plán v EÚ.

Rada EÚ sa ešte v marci dohodla na vytvorení podporného fondu pre Ukrajinu v rámci Európskeho mierového nástroja, z ktorého prostriedky mali ísť členským štátom na kompenzáciu vojenských dodávok na Ukrajinu.

Je známe, že práve Maďarsko blokuje vyčlenenie miliárd eur z Európskeho mierového fondu na financovanie vojenskej pomoci Ukrajine.

A to aj napriek tomu, že Budapešť má záruky, že príspevky Maďarska do Európskeho mierového nástroja sa nepoužijú na žiadnu vojenskú pomoc Ukrajine.

Už 30. augusta vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell prisľúbil, že nájde riešenie, ako obísť zablokovanie pridelenia viac ako 6 miliárd eur z Európskeho mierového nástroja.

Exit mobile version