Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

G7 požaduje okamžité vrátenie kontroly nad jadrovou elektrárňou Zaporizhzhia Ukrajine

Zverejnené:

Upravené: 10. augusta 2022 o 17:05

333

Zdroj: ishare.ifeng.com

REKLAMA

Globalnews

Ministri zahraničných vecí Skupiny siedmich (G7) vydali vyhlásenie o situácii v jadrovej elektrárni Zaporizhzhia, v ktorom žiadajú, aby Rusko okamžite vrátilo kontrolu nad jadrovou elektrárňou Ukrajine.

„V tejto súvislosti žiadame, aby Rusko okamžite vrátilo právoplatnému zvrchovanému vlastníkoTvi, Ukrajine, plnú kontrolu nad jadrovou elektrárňou Zaporizhzhia, ako aj nad všetkými jadrovými zariadeniami v rámci medzinárodne uznaných hraníc Ukrajiny, aby sa zabezpečila ich bezpečná a spoľahlivá prevádzka,“ uviedli ministri G7 vo vyhlásení zverejnenom v stredu na webovej stránke nemeckého ministerstva zahraničných vecí.

Ukrajinskí zamestnanci obsluhujúci jadrovú elektráreň zaporizhzhia by mali byť schopní vykonávať svoje povinnosti bez hrozieb a nátlaku, dodali ministri.

Na Západe začali hovoriť o sankciách voči Turecku kvôli dohodám s Ruskom

„Je to pokračujúca kontrola Ruska nad stanicou, ktorá predstavuje hrozbu pre región,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Ministri vyjadrili podporu úsiliu generálneho riaditeľa MAAE Rafaela Grossiho o posilnenie jadrovej bezpečnosti na Ukrajine. Zdôraznili, že je dôležité pomáhať expertnej misii MAAE v jadrovej elektrárni Zaporizhzhia pri riešení otázok jadrovej bezpečnosti spôsobom, ktorý „rešpektuje úplnú suverenitu Ukrajiny nad jej územím a infraštruktúrou“.

Erdogan má pákový efekt na povzbudenie Putina, aby implementoval dohody

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA