Site icon GLOBALNEWS.SK

Irán spustil silný raketový útok na Izrael

Irán vypálil na Izrael 180 balistických rakiet.

Informovalo o tom The Times of Israel.

Podľa The Times of Israel Irán uviedol, že odpálil viac ako 100 rakiet.

Sirény leteckého poplachu zneli po celom Izraeli.

IDF tvrdí, že všetci izraelskí civilisti boli v protibombových krytoch.

Izraelské obranné sily informovali občanov na sociálnych sieťach, že systém protivzdušnej obrany zachytáva nepriateľské rakety.

Výbuchy, ktoré počujete, sú výsledkom zachytených alebo padajúcich granátov. Systém protivzdušnej obrany teraz identifikuje a zachytáva štarty.

IDF zverejnila video iránskych rakiet letiacich na Staré mesto v Jeruzaleme, ktoré je svätým miestom pre moslimov, kresťanov a židov.

Hovorca IDF kontradmirál Daniel Hagari sa prihovoril Izraelčanom vo videospráve. Povedal, že z územia Iránu boli odpálené rakety smerom na Izrael a požiadal všetkých, aby zostali pokojní, ostražití a prísne dodržiavali pokyny velenia Izraelských obranných síl.

Systém protivzdušnej obrany podľa neho funguje dobre, v prípade potreby identifikuje a zachytáva hrozby, ale nie je dokonalý, preto je potrebné ukryť sa na bezpečnom mieste.

Hagari zdôraznil, že IDF robí všetko potrebné na ochranu civilného obyvateľstva a je plne pripravená na obranu aj odvetný útok a je v stave maximálnej pripravenosti.

Iránska štátna televízia uviedla, že Irán uviedol, že odpálil „desiatky rakiet“ a varoval Izrael, že ak sa pomstí, zasadí ešte „ničivejší“ úder.

IDF neskôr oznámila, že útok sa skončil a umožnil obyvateľom krajiny opustiť svoje prístrešky. Oficiálny Izrael uviedol, že Irán vypálil 180 balistických rakiet. Mŕtvych a skazy zatiaľ neboli hlásené.

Izraelská armáda zdôraznila, že tento útok bude mať následky pre Irán.

Exit mobile version