Site icon GLOBALNEWS.SK

Lukašenko chcel zlepšiť vzťahy s Poľskom, Duda mu odpovedal

Poľský prezident Andrzej Duda povedal, že Bielorusko musí zastaviť hybridné útoky na poľskú hranicu, ak chce bieloruský diktátor Alexander Lukašenko skutočne zlepšiť vzťahy s Poľskom.

Informoval o tom poľský rozhlas.

Poľský prezident urobil svoje vyhlásenie počas stretnutia so svojím lotyšským náprotivkom Edgarsom Rinkēvičsom 17. augusta.

„Hovoríme o stovkách migrantov, ktorých sa bieloruský režim snaží prepašovať do Poľska už mnoho mesiacov. Nie je to žiadne tajomstvo, pretože máme videodôkazy o tom, čo právom nazývame hybridným útokom. Pretože to nebol nikto iný ako zástupcovia bieloruských služieb, bieloruskí dôstojníci, ktorí sa podieľali na tlačení migrantov k hraničnej línii.“

Dodal, že hranica Poľska s Bieloruskom je tiež hranicou Európskej únie, takže jeho krajina sa zodpovedá aj svojim európskym spojencom.

Lukašenko 11. augusta povedal, že je pripravený zlepšiť bielorusko-poľské vzťahy. „Sme susedia a susedia nie sú vyvolení, sú od Boha,“ povedal bieloruský diktátor.

Lukašenko v minulosti obvinil Poľsko z údajnej prípravy agresie voči Bielorusku.

Povedal tiež, že „Wagnerovci“ ho údajne požiadali, aby ich „nechal ísť na západ“, pretože „chcú ísť na exkurziu do Rzeszowa a Varšavy“. Potom Lukašenko priznal, že v tomto vyhlásení klamal.

Exit mobile version