Site icon GLOBALNEWS.SK

Macron mal rozhovor s izraelským premiérom v predvečer výročia útoku na Hamas

Francúzsky prezident Emmanuel Maron hovoril v nedeľu s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom uprostred zvýšeného napätia na Blízkom východe a výročia útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra.

Píše o tom BFMTV.

V komuniké sa uvádza, že Macron a Netanjahu mali rozhovor o situácii na Blízkom východe a bol „absolútne úprimný a rešpektujúci priateľstvo medzi Francúzskom a Izraelom“.

„Lídri si uvedomujú existujúce rozdiely v názoroch, ako aj svoju túžbu byť navzájom dobre pochopení,“ uvádza sa v komuniké.

Rozhovor sa uskutočnil krátko po tom, ako sa Macron vyslovil v prospech pozastavenia dodávok zbraní do Izraela, aby mohol pokračovať v operácii v pásme Gazy, a Netanjahu na jeho vyhlásenie ostro reagoval.

Macron pri príležitosti výročia rozsiahleho útoku militantov Hamasu na Izrael 7. októbra vyjadril solidaritu s izraelským ľudom, ale tiež povedal Netanjahuovi, že verí, že nadišiel čas na prímerie.

Ako bolo oznámené, tento víkend sa v mnohých mestách konali propalestínske zhromaždenia. V Ríme sprievod prerástol do stretov s políciou.

V Berlíne a Londýne sa paralelne konal proizraelský a propalestínsky pochod; v hlavnom meste Spojeného kráľovstva bolo počas podujatia zadržaných 17 ľudí.

V posledných dňoch príslušníci orgánov činných v trestnom konaní v Nemecku zvýšili svoju ostražitosť, pretože sa blíži výročie útoku Hamasu na Izrael.

Exit mobile version