Site icon GLOBALNEWS.SK

Orbán sa už stretol so Si Ťin-pchingom a diskutoval o vojne Ruska proti Ukrajine

orban

Maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý pricestoval na prekvapivú návštevu Pekingu, rokoval s čínskym vodcom Si Ťin-pchingom.

Informoval o tom Orbán na sociálnej sieti X.

„Čína je kľúčovým štátom pri vytváraní podmienok pre mier v rusko-ukrajinskej vojne (totálna agresia Ruskej federácie – pozn. red.). Preto som sa prišiel stretnúť s prezidentom Si Ťin-pchingom do Pekingu, len dva mesiace po jeho oficiálnej návšteve Budapešti.“

Tlačová agentúra Sinchua informovala len o fakte stretnutia Orbána s čínskym vodcom.

Ruskí propagandisti uviedli, že počas stretnutia Orbán povedal, že Maďarsko vysoko oceňuje čínsku „mierovú“ iniciatívu voči Ukrajine.

„V prípade konfliktu (totálnej vojny Ruskej federácie proti Ukrajine), ktorý bude prebiehať v susedstve Maďarska, vysoko oceňujeme aj vašu (čínsku) mierovú iniciatívu,“ povedal Orbán.

CNN poznamenáva, že Orbánova návšteva Pekingu a jeho minulotýždňové zastávky v Rusku a na Ukrajine sa uskutočnili len týždeň po tom, čo Maďarsko prevzalo rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie – pozícia, ktorú mnohí lídri bloku vnímali skepticky, kde je Orbán považovaný za „neliberálneho excentrika“.

Exit mobile version