Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Pri zemetrasení v Turecku zomreli stovky ľudí

Zverejnené:

Upravené: 6. februára 2023 o 10:04

344

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Počet obetí po zemetrasení, ktoré v noci na pondelok zasiahlo Turecko a Sýriu, vzrástol na najmenej 570 mŕtvych. Podľa úradov ide o provizórnu bilanciu, ktorá pravdepodobne strmo porastie. Záchranné tímy bojujú so silným dažďom a snehom pri hľadaní preživších v troskách. Spojené štáty skúmajú možnosti pomoci.

Podľa tureckého úradu pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií AFAD zemetrasenie zabilo v siedmich tureckých provinciách 284 ľudí, viac ako 2320 ľudí utrpelo zranenie. Najviac obetí pripadá na provinciu Kahramanmaraş, kde ich záchranári zatiaľ evidujú 70. Bilancia sa zvýšila po tom, čo ju aktualizoval turecký vicepremiér Fuat Oktay. Počet obetí v Sýrii sa vyšplhal na viac ako 360, uviedlo tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Podľa úradu utrpelo zranenie najmenej 516 ľudí.

Záchranári a obyvatelia s pomocou svietidiel prehľadávali hromady kovových a betónových trosiek v jednom zo zasiahnutých miest. Ľudia na ulici kričali na ostatných vo vnútri čiastočne vyvráteného obytného domu, ktorý sa nebezpečne nakláňal.

Otrasy, ktoré boli cítiť v Káhire, v Jordánsku, ale aj na Cypre boli zaznamenané 33 kilometrov od mesta Gaziantep, ktoré leží v rovnomennej provincii, s ohniskom v hĺbke 18 kilometrov, informovala predtým americká geologická služba. Oblasť potom zasiahli ďalšie otrasy so silou 6,7 stupňa.

Zemetrasenie zasiahlo oblasť vzdialenú asi 90 kilometrov od sýrskych hraníc. Spolu s niekoľkými mestami je táto časť Turecka domovom miliónov sýrskych utečencov, ktorí utiekli pred dlhotrvajúcou občianskou vojnou vo svojej krajine.

V tejto časti Turecka postihnutej zemetrasením je aj skupina Čechov, sú našťastie v poriadku. Na sýrskej strane hranice zemetrasenia zasiahlo opozíciou ovládané oblasti, ktoré sú plné niekoľkých miliónov vysídlených Sýrčanov.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na Twitteri uviedol, že do oblastí zasiahnutých zemetrasením boli „okamžite vyslané pátracie a záchranné tímy“„Dúfame, že sa z tejto katastrofy spoločne dostaneme čo najskôr as čo najmenšími stratami,“ napísal v jednom z príspevkov.

Americký prezident Joe Biden nariadil vládnej agentúre pre humanitárnu pomoc USAID a ďalším federálnym vládnym partnerom, aby posúdili možnosti reakcie na zemetrasenie v najviac postihnutých oblastiach Turecka a Sýrie, uviedol vo vyhlásení poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Spojené štáty sú správami o ničivom zemetrasení hlboko znepokojené, dodal.

Na severozápade Sýrie opozičné úrady opísali situáciu v povstalcovi ovládanom regióne ako „katastrofálne“ a dodali, že sa zrútili celé budovy a ľudia sú uväznení pod sutinami. Civilná obrana vyzvala ľudí, aby opustili budovy a zhromaždili sa na otvorených priestranstvách.

Sýrske štátne médiá informovali, že sa niektoré budovy zrútili v severnom meste Aleppo a v centrálnom meste Hamá. V Damasku sa otriasali budovy a mnoho ľudí vyšlo v strachu do ulíc.

V Libanone zemetrasenie vyhnalo obyvateľov z postelí a asi 40 sekúnd otriasalo budovami. Mnoho obyvateľov Bejrútu opustilo svoje domovy a vyšlo do ulíc alebo odišlo autami od budov.

V Turecku, ktoré leží na rozhraní niekoľkých litosférických dosiek, sú zemetrasenia pomerne časté. V roku 1999 dva silné otrasy zabili na severozápade krajiny okolo 18 tisíc ľudí. V októbri 2011 zdevastovali otrasy so silou 7,2 stupňa východoturecké mestá Ercis a Van, kde zahynulo vyše šesťsto ľudí. Pred dvoma rokmi si zemetrasenie v oblasti Izmiru vyžiadalo 116 životov.

Ukrajinský minister obrany opustil funkciu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA