Site icon GLOBALNEWS.SK

Scholz chce Putinovi zavolať prvýkrát od roku 2022

BERLIN, GERMANY - OCTOBER 29: German Finance Minister Olaf Scholz speaks at the press conference to present Germany's economic strategy for weathering the upcoming semi-lockdown during the second wave of the coronavirus pandemic on October 29, 2020 in Berlin, Germany. The German government has promised to help businesses, including restaurants and hotels, aid of up to 75% of their lost income for the month of November. Starting Monday, November 2, all restaurants, bars, cultural venues, fitness studious, cinemas and sports halls will be forced to close for four weeks as a lockdown measure to rein in skyrocketing coronavirus infection rates. (Photo by Maja Hitij/Getty Images)

Nemecký kancelár Olaf Scholz chce prvýkrát po takmer dvoch rokoch telefonovať s ruským lídrom Vladimirom Putinom.

Informovalo o tom  Die Zeit s odvolaním sa na vládne kruhy.

Podľa správy sa zvažuje možnosť telefonického rozhovoru v predvečer novembrového stretnutia G20 v Brazílii. Z Berlína však zatiaľ neprišla žiadosť o rozhovor.

Scholz bude prvým predsedom vlády z krajín, ktoré najviac podporujú Ukrajinu, ktorý obnoví priamy kontakt s Putinom, ak uspeje.

Posledný telefonický rozhovor medzi Scholzom a Putinom sa uskutočnil v decembri 2022.

Americký prezident Joe Biden, francúzsky prezident Emmanuel Macron a bývalý britský premiér Boris Johnson tiež naposledy hovorili priamo s Putinom v roku 2022.

V polovici októbra bude Nemecko rokovať o ďalšej podpore Ukrajiny za účasti prezidenta Joea Bidena a ďalších svetových lídrov.

Minulý týždeň sa na okraj Valného zhromaždenia OSN za zatvorenými dverami stretli Volodymyr Zelenskyj a kancelár Olaf Scholz bez tlmočníkov.

Exit mobile version