Site icon GLOBALNEWS.SK

Scholz je za pozvanie Ruska na druhý mierový summit

Bundeskanzler Olaf Scholz (SPD), steigt am Flughafen in Vilnius aus einem Flugzeug der Flugbereitschaft der Luftwaffe. Scholz wird in der litauischen Hauptstadt Vilnius Staats- und Regierungschefs der drei baltischen Staaten Litauen, Lettland und Estland treffen. Außerdem besucht er die mehr als 1000 in Litauen stationierten Bundeswehr-Soldaten. Es ist der erste Besuch des Bundeskanzlers in den östlichen Nato-Staaten seit Kriegsbeginn.

Nemecký kancelár Olaf Scholz je za pozvanie Ruska na druhý mierový summit a je presvedčený, že teraz je čas diskutovať o spôsoboch, ako ukončiť vojnu.

Podľa Scholza s tým súhlasí prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.

„Myslím si, že teraz je chvíľa, keď musíme diskutovať o tom, ako môžeme ukončiť vojnu a dosiahnuť mier rýchlejšie, ako je to v súčasnosti možné,“ povedal Scholz.

Dodal, že so Zelenským viedol „veľmi dôverný rozhovor“ a že majú dobré vzťahy.

Šéf kancelárie prezidenta Ukrajiny Andrij Jermak predtým uviedol, že pozvanie zástupcu Ruska na druhý mierový summit by sa nemalo interpretovať ako začiatok rokovaní s Ruskou federáciou.

Povedal tiež, že Ukrajina chce usporiadať druhý mierový summit najskôr po dokončení prípravy spoločného plánu na implementáciu každého bodu „mierového vzorca“.

Prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril nádej, že prípravný dokument pre druhý mierový summit bude hotový do novembra.

Exit mobile version