Site icon GLOBALNEWS.SK

Thajsko sa stalo prvou krajinou v juhovýchodnej Ázii, ktorá povolila manželstvá osôb rovnakého pohlavia

24. septembra sa Thajsko stalo prvou krajinou v juhovýchodnej Ázii, kde sa páry rovnakého pohlavia môžu legálne zosobášiť.

To bolo možné po tom, čo nový zákon podpísal thajský kráľ Maha Vajiralongkorn, uvádza AP News.

Implementácia nadobudne účinnosť o 120 dní – páry rovnakého pohlavia budú môcť svoje manželstvo registrovať od januára 2025.

Po Taiwane a Nepále sa Thajsko stalo treťou krajinou v Ázii, ktorá povolila manželstvá osôb rovnakého pohlavia.

„Pozdravujem lásku všetkých,“ napísal premiér Petongtarn Chiwat na sociálnych sieťach X.

Zákon stanovuje zmeny taiwanského občianskeho a obchodného zákonníka, kde sa slová „muž a žena“ nahradia rodovo neutrálnymi slovami, ako je „osoba“.

Vykonávanie nových pravidiel poskytuje plné právne, finančné a zdravotné práva osobám rovnakého pohlavia, ktoré oficiálne získali postavenie manžela/manželky.

Inovácie umožňujú najmä členovi LGBTQ+ komunity, ktorý uzavrel manželstvo, adoptovať si deti a zdediť majetok iného partnera.

„[Schválený] zákon je obrovským krokom smerom k rovnakým právam v Thajsku,“ povedal pre AFP obhajca práv LGBTQ+ Waaddao Chumaporn.

Miestni aktivisti už naplánovali masové sobáše párov rovnakého pohlavia v Bangkoku na 22. januára, v prvý deň zákona.

Thajsko je už dlho známe svojou povesťou tolerancie voči členom LGBTQ+ komunity. Nedávne prieskumy verejnej mienky potvrdili drvivú legalizáciu manželstiev osôb rovnakého pohlavia miestnym obyvateľstvom.

Namiesto toho väčšinu Thajského kráľovstva tvoria budhisti s konzervatívnejšími hodnotami. Členovia LGBTQ+ komunity v krajine tvrdia, že vo svojom každodennom živote stále čelia obmedzeniam a diskriminácii.

Pripomeňme, že v júni 2024 Senát schválil návrh zákona legalizujúci manželstvá osôb rovnakého pohlavia v Thajsku . V tom čase hlasovalo za 130 senátorov, ďalší štyria boli proti.

Exit mobile version