Site icon GLOBALNEWS.SK

Trump a Harrisová majú rovnakú podporu v 7 kľúčových štátoch

Americkí prezidentskí kandidáti z radov demokratov Kamaly Harrisovej a republikánskych kandidátov Donalda Trumpa sa vyrovnali, pokiaľ ide o podporu v siedmich kľúčových štátoch.

Informoval o tom prieskum agentúry Bloomberg.

Prieskum ukazuje, že Harrisová a Trump majú po 49 % podporu v 7 štátoch (Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Severná Karolína, Pensylvánia a Washington). Štatistická chyba prieskumu je 1 %.

Agentúra poznamenáva, že Trump má výhodu v tej najdôležitejšej veci – ekonomike. Asi 50 % Američanov v kľúčových štátoch mu viac dôveruje v ekonomických záležitostiach, zatiaľ čo Harris má 45 %.

Podľa agentúry Bloomberg, aby získal väčšiu výhodu, má Trump v úmysle zmobilizovať voličov, ktorí zvyčajne nechodia k volebným urnám, a Harrisová sa snaží prilákať ženy a „vyzdvihnúť“ umiernených republikánov, ktorí nie sú Trumpovými podporovateľmi.

Naznačuje sa tiež, že Harrisová prekonáva svojho súpera v niektorých osobných vlastnostiach – voliči uprednostňujú demokrata, pokiaľ ide o duševne zdravého, čestného a milosrdného kandidáta. Títo voliči tiež s väčšou pravdepodobnosťou považovali Trumpa za nebezpečného.

Bloomberg však píše, že republikán má aj silné stránky, najmä mnohí voliči ho považujú za skúseného, vlastenca a silného lídra.

Model portálu Hill predpovedá o niečo vyššie šance na víťazstvo v amerických prezidentských voľbách pre republikána Donalda Trumpa ako pre demokratku Kamalu Harrisovú.

Exit mobile version