Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

V Grécku sa konajú parlamentné voľby

Zverejnené:

Upravené: 21. mája 2023 o 9:57

154

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

V Grécku prebieha v nedeľu hlasovanie v parlamentných voľbách, ktoré pravdepodobne neurčia jasného víťaza.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Hoci prieskumy verejnej mienky ukazujú, že vládnuca konzervatívna strana Nová demokracia je na čele, zmena volebného systému krajiny znamená, že s najväčšou pravdepodobnosťou nezíska absolútnu väčšinu hlasov.

Volebné miestnosti sa otvorili o 07.00 h miestneho času a majú sa zatvoriť o 19.00 h. Volebné právo má takmer 10 miliónov Grékov.

Nová demokracia na čele s premiérom Kyriakosom Mitsotakisom získava 31-38%, za ňou nasleduje opozičná ľavicová strana Syriza, ktorá zaostáva o 4-7 bodov. Sociológovia hovoria, že pre úplné víťazstvo strany musíte získať viac ako 45%.

Kríza životných nákladov sa dostala do centra volebnej kampane a strany sa snažia prilákať voličov sľubmi o zvýšení minimálnej mzdy a vytvorení nových pracovných miest. Rast cien mal hlboký vplyv na Grékov, ktorých životná úroveň počas desaťročnej dlhovej krízy prudko klesla.

Nejednoznačné hlasovanie by znamenalo dni konzultácií medzi politickými stranami s cieľom nájsť spoločnú reč pre spoločný život vo vláde.

Ak ani jedna zo strán nedosiahne jednoznačné víťazstvo, grécka prezidentka Jekaterina Sakellaropoulouová udelí trom vedúcim stranám trojdňový mandát na vytvorenie vlády.

Ak všetci zlyhajú, Sakellaropoulou vymenuje dočasnú vládu, ktorá približne o mesiac povedie krajinu k novým voľbám.

Voľby sa konajú aj po najtragickejšom vlakovom nešťastí v histórii Grécka, ktoré ovplyvnilo aj sympatie k vláde. Pripomeňme, že koncom februára došlo v Grécku k rozsiahlej nehode. Osobný vlak, ktorý viezol asi 350 ľudí, sa zrazil s nákladným vlakom, keď vychádzal z tunela po opustení mesta Larissa. Potom zomrelo 57 ľudí.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA