Site icon GLOBALNEWS.SK

Zelenskyj dúfa, že v najbližších mesiacoch bude pozvaný do NATO

Prezident Volodymyr Zelenskyj dúfa, že v najbližších mesiacoch dostane pozvánku do NATO, hoci plné členstvo zatiaľ nie je otázkou.

Zelenskyj sa po predstavení plánu víťazstva v parlamente 16. októbra stretol s vedúcimi predstaviteľmi frakcií a skupín v Rade. Na stretnutí sa diskutovalo o pláne víťazstva, medzinárodnej podpore a zapojení KĽDR do vojny.

Vo všeobecnosti sa rozhovor týkal kľúčových téz prezidentovho prejavu.

Podľa Ukrajinskej pravdy Zelenskyj vyjadril nádej, že v najbližších mesiacoch dostane pozvánku do NATO, hoci o plnom členstve sa nehovorí.

Hlava štátu vysvetlila niekoľko kľúčových bodov takto: podľa jeho údajov sa armáda z KĽDR už zúčastňuje bojov na Kurskom sektore frontu. V blízkej budúcnosti sa očakáva aj príchod niekoľkých tisíc kórejských vojakov.

Prezident požiadal poslancov o medzinárodnú podporu a obhajobu svojho plánu.

Podľa Zelenského sa druhý mierový summit plánuje konať do konca novembra, kde budú predložené záverečné dokumenty. Prezident dúfa, že na ich základe bude svet schopný prinútiť Rusko k skutočným rokovaniam.

V stredu 16. októbra prezident Volodymyr Zelenskyj predstavil vo Najvyššej rade svoj Plán víťazstva, ktorý pozostáva z 5 bodov a 3 tajných príloh. Implementácia mierového plánu podľa Zelenského závisí od partnerov Ukrajiny, nie od Ruska.

Ukrajina a partneri musia podľa Zelenského spolupracovať na zmene okolností tak, aby sa vojna skončila, aby bola Ruská federácia „nútená k mieru“.

Exit mobile version