Site icon GLOBALNEWS.SK

Zelenskyj pri príležitosti výročia žiadosti o členstvo v EÚ vyzval na začatie rokovaní

Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy speaks at welcome dinner for Holocaust survivors and their families hosted in Krakow, Poland, by the Auschwitz-Birkenau Memorial Foundation, Sunday Jan. 26, 2020. Volodymyr Zelenskiy paid tribute Sunday evening to Holocaust survivors, telling them on the eve of the 75th anniversary of the death camp's liberation that they are an example to humanity. Zelenskiy spoke of the importance of protecting humanitarian values and freedom against the hatred that threatens civilization in a short speech at a dinner in Krakow organized by the World Jewish Congress. (Shahar Azran/WJC via AP)

Tento rok nastal čas začať rokovania o pristúpení Ukrajiny k Európskej únii.

Toto napísal v utorok na Twitteri prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj pripomenul, že pred rokom, v piaty deň vojny v plnom rozsahu, Ukrajina požiadala o členstvo v Európskej únii a následne získala štatút kandidáta.

„Tento rok nastal čas rozhodnúť o začatí rokovaní o členstve,“ povedal prezident.

Hlava štátu zdôraznila, že to bola Ukrajina, ktorá zjednotila EÚ ako nikdy predtým.

„Je to Ukrajina, ktorá bráni európske hodnoty pre ďalšie generácie. Práve na Ukrajine sa Európa stáva celistvou, slobodnou a mierumilovnou. Spoločne v boji, spolu vo víťazstve. Nech žije Európa! Nech žije sloboda!“ napísal Zelenskyj.

Pripomeňme, že na samite Ukrajina – EÚ začiatkom februára Kyjev vyhlásil cieľ začať prístupové rokovania v roku 2023 a Brusel zase súhlasil s presunom predbežného posúdenia vykonávania siedmich odporúčaní na jar.

Exit mobile version