Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Zemetrasenie v Turecku má na svedomí takmer desať tisíc obetí

Zverejnené:

Upravené: 8. februára 2023 o 11:57

322

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Turecko v bilancii zverejnenej v stredu informovalo o 7101 mŕtvych, počet zranených stúpol na 38 224. V Sýrii v oblastiach pod kontrolou opozície aj vlády zahynulo 2530 ľudí. Záchranná organizácia známa ako Biele prilby na Twitteri potom informovala o najmenej 1280 mŕtvych v oblastiach na severozápade Sýrie.

„Očakáva sa, že číslo významne vzrastie, pretože pod sutinami sú viac ako päťdesiat hodín po zemetrasení stovky rodín,“ uviedla organizácia. Do záchranných operácií sa už zapojilo viac ako 96-tisíc ľudí.

Zasiahnuté oblasti v stredu navštívil aj turecký prezident Erdogan. Podľa prezidentskej kancelárie má Erdogan ešte v pláne navštíviť mestá Kahramanmaras, Hatay a Pazarcik. Miestni obyvatelia ale podľa agentúry AFP stále častejšie vyjadrujú nespokojnosť s tým, ako štátne inštitúcie riadia pomoc postihnutým, a tvrdia, že na niektorých miestach zúfalí ľudia čakali na záchranárov aj desiatky hodín.

Zemetrasenie so silou 7,8 stupňa udrelo na juhozápade Turecka neďaleko hraníc so Sýriou v noci z nedele na pondelok. Nasledovali ďalšie otrasy.

Záchrana preživších

Po viac ako päťdesiatich hodinách od otrasov záchranári v Turecku neprestávajú vyslobodzovať z trosiek budov preživších.

V meste Kahramanmaras na juhovýchode krajiny zachránili v stredu trojročného chlapca, v blízkom Adiyamane desaťročné dievča, napísal denník Hürriyet. Pod troskami zrúteného hotela v provincii Kahramanmaras dokázala prežiť 55-ročná žena, ktorej záchranu ukázali reportéri stanice ntv.

Zranenia, ktorých je skoro štyridsať tisíc, mieria na ošetrenie aj do vzdialenejších miest Turecka, napríklad do Istanbulu. Pre lietadlá prevážajúce zranených sa tam otvorilo Atatürkovo letisko, ktoré sa inak pre civilnú dopravu už nepoužíva.

Agentúra Anadolu zverejnila video , na ktorom je vidieť záchrana dvojmesačného chlapca Muhammeda v oblasti pri meste Elbistan. Zo sutín sa v noci na stredu dostala živá aj jeho matka. Podľa Anadolu sa päťdesiattri hodín po otrasoch podarilo z trosiek päťposchodovej budovy v provincii Sanliurfa zachrániť aj ročné dieťa.

Zemetrasenie postihlo v Turecku 13,5 milióna ľudí

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA