Sociálne siete

Veda a technika

Vedci upozorňujú, že ihličnany enormne ubúdajú

V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Tináková.

Zverejnené:

Upravené: 4. februára 2021 o 20:51

1786

large les fff
ZDROJ: Unsplash/Lukasz Szmigiel

REKLAMA

29. december 2020 12:36 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV) upozorňujú, že ihličnany sú dôležitým prvkom slovenských lesov a ich ubúdanie súvislosti so zmenou prostredia, nárastom teplôt, sucha a premnoženia hmyzu je enormné. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Tináková.

Vedcom v SAV sa potvrdilo, že čím vyššie ihličnany rastú, tým sú odolnejšie. Gabriela Jamnická z Ústavu ekológie lesa SAV v tejto súvislosti uviedla, že populácie z vyšších nadmorských výšok alebo okrajových oblastí, kde sú „tvrdšie“ podmienky na život, si vytvorili lepšie obranné mechanizmy voči negatívnym vplyvom prostredia.

„Tieto mechanizmy by mohli efektívne využiť aj v budúcnosti, napríklad pri vysporiadaní sa s dlhším obdobím sucha – modifikáciou bunkových membrán, akumuláciou špecifických látok a proteínov, hustotou prieduchov, efektívnejšou fotochemickou účinnosťou, množstvom a pomerom ochranných monoterpénov, či efektívnejším využitím vody,“ dodala Jamnická.

Vedci veria, že ihličnany prežijú v stredoeurópskom priestore aj za pomoci mechanizmov, ktoré budú využívať výber odolnejších alebo adaptabilnejších genetických zdrojov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA