Site icon GLOBALNEWS.SK

Leto a grilovačky? Tieto štyri recepty musíte vyskúšať

zemlicky

Inšpirácia na leto, zdroj: Penam

BRATISLAVA – Žemličky Toustís sú skvelé na gril, grilovaciu panvicu, ale aj do hriankovača, takže si ich môžete dopriať i na raňajky. Do chrumkava opečené svetlé aj tmavé žemličky nielen skvelo chutia, ale tiež výborne udržia šťavu z grilovaného mäsa či zeleniny. Ich jemná chuť dokonale doplní aj rôzne omáčky a dipy. Môžete ich využiť ako prílohu ku grilovaným rybám, syru či zelenine. S grilovaným ovocím z chrumkavých žemličiek raz–dva pripravíte chutný dezert, napríklad s ochuteným tvarohom alebo zmrzlinou.

Pre zaujímavosť, viete, čo vlastne znamená Toustís? Možno poznáte tzv. „english muffins“, okrúhle chlebové placky z kysnutého cesta, ktoré sú známe najmä v Anglicku, USA a Austrálii. Podávajú sa prekrojené, opečené z vnútornej strany a natreté maslom. Kombinácií na ich servírovanie je neúrekom. Inšpirovať sa môžete aj receptami, ktoré sme pre Vás pripravili podľa najnovších kulinárskych trendov.

Žemličky Toustís

Toustís na grile s hovädzím mäsom, čedarom, slaninou a bylinkovou remuládou

Budeme potrebovať:

Ako na to?

Do misky dáme majonézu, kyslú smotanu, horčicu, najemno nakrájanú cibuľku a nastrúhanú uhorku. Všetko dôkladne zamiešame, dochutíme a máme pripravenú remuládu.

Mleté mäso vložíme do misky, pridáme soľ, mleté korenie a kvapku oleja. Poriadne premiešame a vytvarujeme štyri 100 g burgre a dáme ich do chladničky minimálne na 1 hodinu.

Na rozpálenom grile si 2-3 minúty opečieme rozrezané žemličky Toustís z každej strany, položíme na ne syr, aby zmäkol.

Mäso grilujeme z oboch strán približne 10 minút. Potom si ugrilujeme slaninu. Toustís dáme opäť opiecť do chrumkava, potom na obe polovice natrieme remuládu. Na jednu dáme mäso, opečenú slaninu, natrhaný ľadový šalát a prikryjeme druhou polovicou žemličky.

Tmavé žemličky Toustís s grilovanou zeleninou, halloumi a bazalkovým pestom

Budeme potrebovať:

Ako na to?

Všetky ingrediencie na bazalkové pesto dáme do vysokej nádoby a dôkladne rozmixujeme tyčovým mixérom.

Potom si na rozpálenom grile opečieme posolené a okorenené plátky cukety, paprík a baklažánu. Potom zeleninu dáme do misky, premiešame s troškou bazalkového pesta a necháme odležať.

Syr halloumi si rozkrojíme na hrubšie plátky, približne 50 g na porciu. Opatrne opečieme na grile (môžeme použiť aj grilovaciu panvicu).

Toustís žemličky si rozkrojíme na dve polovice a na grile opečieme z oboch strán do chrumkava. Potom ich potrieme pestom, obložíme plátkami grilovanej zeleniny a navrch položíme syr halloumi. Môžeme dozdobiť šalátom alebo rukolou.

Svetlé Toustís s cícerovým humusom, grilovaným baklažánom a feta syrom

Budeme potrebovať:

Ako na to?

Uvarený cícer dáme do mixéru, pridáme extra panenský olivový olej, šťavu z citróna, sezamovú pastu Tahini, rascu, cesnak a ochutíme podľa potreby. Dohladka rozmixujeme s vodou. Nátierku dáme do misy a ešte pokvapkáme olivovým olejom.

Baklažán si nakrájame na plátky a osolíme. Vodu z baklažánu vysušíme papierovým obrúskom.  Okorenený ho položíme na rozpálený gril a opečieme z oboch strán.

Na grile si opečieme žemličky do chrumkava. Obe pololovice natrieme humusom, pridáme plátky baklažánu a kúsky feta syra. Môžeme posypať bylinkami a pokvapkať olivovým olejom.

 

Tmavé Toustís s grilovanými kuracími prsiami, paradajkovou salsou a parmezánom

Budeme potrebovať:

Ako na to?

Kuracie prsia umyjeme, očistíme, nakrájame na 80 g medailóniky a naložíme do oleja s tymianom a korením a necháme postáť asi hodinu pri izbovej teplote.

Opláchneme paradajky, zbavíme ich semienok, nakrájame na malé kocky a dáme do misky. Pridáme pretlačený cesnak, červenú cibuľu pokrájanú na kocky, olivový olej, petržlenovú vňať, soľ a korenie.

Na rozpálenom grile pečieme kuracie prsia približne 5 minút z oboch strán a potom do chrumkava aj žemličky Toustís.

Keď je všetko hotové, na spodný diel žemličky dáme paradajkovú salsu a pridáme nakrájané kuracie mäso. Všetko posypeme nastrúhaným parmezánom, zakryjeme druhou polovicou a môžeme servírovať.

Náš tip

Ani túto grilovaciu sezónu by vám vo výbave nemali chýbať žemličky Penam Toustís. V balení nájdete 6 kusov a praktické je, že sú už narezané, čo uľahčí ich prípravu. Konzumujú sa vždy tepelne upravené. Na obale produktu nájdete aj chutný recept ako inšpiráciu.

Orientačná cena: 1,79 €

Aktuálne ich dostanete kúpiť v predajniach  Tesco, Billa, Kaufland, Terno a Metro.

 

Exit mobile version