BRATISLAVA – Žemličky Toustís sú skvelé na gril, grilovaciu panvicu, ale aj do hriankovača, takže si ich môžete dopriať i na raňajky. Do chrumkava opečené svetlé aj tmavé žemličky nielen skvelo chutia, ale tiež výborne udržia šťavu z grilovaného mäsa či zeleniny. Ich jemná chuť dokonale doplní aj rôzne omáčky a dipy. Môžete ich využiť ako prílohu ku grilovaným rybám, syru či zelenine. S grilovaným ovocím z chrumkavých žemličiek raz–dva pripravíte chutný dezert, napríklad s ochuteným tvarohom alebo zmrzlinou.
Pre zaujímavosť, viete, čo vlastne znamená Toustís? Možno poznáte tzv. „english muffins“, okrúhle chlebové placky z kysnutého cesta, ktoré sú známe najmä v Anglicku, USA a Austrálii. Podávajú sa prekrojené, opečené z vnútornej strany a natreté maslom. Kombinácií na ich servírovanie je neúrekom. Inšpirovať sa môžete aj receptami, ktoré sme pre Vás pripravili podľa najnovších kulinárskych trendov.
Toustís na grile s hovädzím mäsom, čedarom, slaninou a bylinkovou remuládou
Budeme potrebovať:
- 1 balenie svetlých žemličiek Toustís
- 400 g mletého hovädzieho mäsa na burger
- 4 plátky čedaru
- 8 plátkov slaniny
- 50 g majonézy
- 50 g kyslej smotany
- 2 kyslé uhorky
- ½ bielej cibule
- 2 lyžice horčice
- pažítka, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej
- ľadový šalát
Ako na to?
Mleté mäso vložíme do misky, pridáme soľ, mleté korenie a kvapku oleja. Poriadne premiešame a vytvarujeme štyri 100 g burgre a dáme ich do chladničky minimálne na 1 hodinu.
Na rozpálenom grile si 2-3 minúty opečieme rozrezané žemličky Toustís z každej strany, položíme na ne syr, aby zmäkol.
Mäso grilujeme z oboch strán približne 10 minút. Potom si ugrilujeme slaninu. Toustís dáme opäť opiecť do chrumkava, potom na obe polovice natrieme remuládu. Na jednu dáme mäso, opečenú slaninu, natrhaný ľadový šalát a prikryjeme druhou polovicou žemličky.
Tmavé žemličky Toustís s grilovanou zeleninou, halloumi a bazalkovým pestom
Budeme potrebovať:
- 1 balenie tmavých žemličiek Toustís
- ½ cukety
- ½ baklažánu
- 1 červená paprika
- 1 žltá paprika
- 200 g syra halloumi
- soľ, korenie
- olivový olej
- 1 zväzok bazalky
- 1 strúčik cesnaku
- 50 g parmezánu
- píniové alebo kešu orechy
Ako na to?
Potom si na rozpálenom grile opečieme posolené a okorenené plátky cukety, paprík a baklažánu. Potom zeleninu dáme do misky, premiešame s troškou bazalkového pesta a necháme odležať.
Syr halloumi si rozkrojíme na hrubšie plátky, približne 50 g na porciu. Opatrne opečieme na grile (môžeme použiť aj grilovaciu panvicu).
Toustís žemličky si rozkrojíme na dve polovice a na grile opečieme z oboch strán do chrumkava. Potom ich potrieme pestom, obložíme plátkami grilovanej zeleniny a navrch položíme syr halloumi. Môžeme dozdobiť šalátom alebo rukolou.
Svetlé Toustís s cícerovým humusom, grilovaným baklažánom a feta syrom
Budeme potrebovať:
- 1 balenie svetlých žemličiek Toustís
- ½ baklažánu
- 80 g syra feta
- 200 g vareného cíceru
- 1 lyžica sezamovej pasty Tahini
- 40 ml extra panenského olivového oleja
- 1 štipka mletej rasce
- šťava z jedného citrónu
- ½ strúčiku cesnaku
- voda (podľa potreby)
- soľ, korenie
Ako na to?
Baklažán si nakrájame na plátky a osolíme. Vodu z baklažánu vysušíme papierovým obrúskom. Okorenený ho položíme na rozpálený gril a opečieme z oboch strán.
Na grile si opečieme žemličky do chrumkava. Obe pololovice natrieme humusom, pridáme plátky baklažánu a kúsky feta syra. Môžeme posypať bylinkami a pokvapkať olivovým olejom.
Tmavé Toustís s grilovanými kuracími prsiami, paradajkovou salsou a parmezánom
Budeme potrebovať:
- 1 balenie tmavých žemličiek Toustís
- 300 g kuracích pŕs
- tymian
- 2 rajčiny
- 1 strúčik cesnaku
- petržlenová vňať
- ½ červenej cibule
- parmezán
- extra panenský olivový olej
- soľ, korenie
Ako na to?
Opláchneme paradajky, zbavíme ich semienok, nakrájame na malé kocky a dáme do misky. Pridáme pretlačený cesnak, červenú cibuľu pokrájanú na kocky, olivový olej, petržlenovú vňať, soľ a korenie.
Na rozpálenom grile pečieme kuracie prsia približne 5 minút z oboch strán a potom do chrumkava aj žemličky Toustís.
Keď je všetko hotové, na spodný diel žemličky dáme paradajkovú salsu a pridáme nakrájané kuracie mäso. Všetko posypeme nastrúhaným parmezánom, zakryjeme druhou polovicou a môžeme servírovať.
Náš tip
Ani túto grilovaciu sezónu by vám vo výbave nemali chýbať žemličky Penam Toustís. V balení nájdete 6 kusov a praktické je, že sú už narezané, čo uľahčí ich prípravu. Konzumujú sa vždy tepelne upravené. Na obale produktu nájdete aj chutný recept ako inšpiráciu.
Orientačná cena: 1,79 €
Aktuálne ich dostanete kúpiť v predajniach Tesco, Billa, Kaufland, Terno a Metro.