Sociálne siete

Zaujímavosti

Novinky na trhu zimných pneumatík

Continental predstavuje WinterContact TS 870 a WinterContact TS 870 P.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 8:22

1036

Continental Wintercontact TS
Zdroj: Continental

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Mnoho slovenských vodičov síce ešte ani neprezulo na letné obutie, no napriek tomu spoločnosť Continental práve predstavuje nové zimné pneumatiky. Blíži sa totiž obdobie, kedy sa dealeri začnú pripravovať na zimnú sezónu. Moderné pneumatiky si v posledných rokoch prešli výrazným rozvojom vo všetkých funkčných parametroch. Možno aj z tohto dôvodu si môžu vodiči myslieť, že už je len malý priestor pre ďalšie zlepšovanie. Zimné pneumatiky WinterContact TS 870 a WinterContact TS 870 P od spoločnosti Continental napriek tomu dokazujú pravý opak – v technológii pneumatík stále existuje priestor pre míľové skoky. Novinky majú taktiež výraznú československú stopu. Vyrábajú sa totižto aj v závodoch Continental v českých Otrokoviciach či v našom Púchove, odkiaľ putujú do celého sveta.

WinterContact TS 870 – pre automobily kompaktnej strednej triedy

WinterContact TS 870 je nástupcom osvedčených pneumatík WinterContact TS 860, ktorým sa dostalo veľkého uznania aj od odborných médií. Ich kvalitu ocenili aj slovenskí motoristi – mimo iného v roku 2018 zvíťazili aj v teste zimných pneumatík, ktoré sú pod záštitou nemeckého autoklubu ADAC, ktorého testy sú jedny z najrelevantnejších. Najviac sa TS „osemsto šesťdesiatky“ od svojho uvedenia na trh pred piatimi rokmi vždy umiestnili medzi tromi finalistami spotrebiteľskej súťaže ProduktRoku, ktorú usporadúva web Heuréka.cz. Na tieto úspechy sa bude snažiť nadviazať aj nový model z portfólia Continental.

WinterContact TS 870 kombinuje vynikajúci výkon v zimných podmienkach s prvotriednymi vlastnosťami na mokrom povrchu. Súčasne je veľmi ekologický – vďaka zníženiu valivého odporu a zvýšeniu kilometrového nájazdu. WinterContact TS 870 je úplne nový produkt, vyvinutý od základov, pokiaľ ide o konštrukciu, prevedenie dezénu aj zloženie. Výsledkom je model, ktorý v priamom porovnaní poskytuje o 3 % kratšiu brzdnú dráhu na ľade a o 5 % lepšiu ovládateľnosť na snehu. Nové pneumatiky poskytujú lepšiu priľnavosť na snehu, dobré jazdné vlastnosti počas mokra, a taktiež lepšiu ovládateľnosť na suchej vozovke. Vzhľadom k protichodným požiadavkám na vlastnosti obutia z hľadiska bezpečnosti verzus vplyvu na životné prostredie, je pokrok dosiahnutý v oboch oblastiach pôsobivý: 10 % nárast kilometrového výkonu je sprevádzaný znížením valivého odporu o 2 %.

Čo tieto informácie znamenajú? Prichádza nová pneumatika s výnimočne vyváženým výkonom všetkých vlastností, ktoré koncoví užívatelia od zimných pneumatík Continental očakávajú. Väčšiu priľnavosť na snehu zabezpečujú novovyvinuté 3D uzamykacie lamely, navrhnuté pod najlepším možným uhlom pre záber na snehu. Bloky behúňa sa zarezávajú hlbšie do snehu pre lepšiu priľnavosť. Bezpečnosť zlepšujú aj hlboké lamely, usporiadané rovnobežne s diagonálnymi drážkami. Tieto lamely vytvárajú na pneumatike veľké množstvo hrán, čo umožňuje efektívnejší prenos dynamických síl a zaručuje dobrú priľnavosť v priamom smere, ale aj v zákrutách na zasnežených cestách.

Novinka vyhovuje aj hlavným požiadavkám slovenských vodičov. Podľa prieskumu je pre domáceho šoféra najdôležitejším faktorom pri výbere nových zimných pneumatík bezpečnosť* – a práve dobrá priľnavosť a stabilita sú k jej dosiahnutiu zásadné.

Technológia SnowCurve+ pre ešte väčšiu adhéziu na snehu

Jednou z výhod nového dizajnu je, že vývojárom umožnil vytvoriť ešte väčší priestor pre sneh v dezéne plášťa – tento priestor sa na zasneženej ceste naplní snehom a zaistí ešte lepšiu priľnavosť pneumatiky. Napadlo by vám, že najlepšiu priľnavosť na snehu nezaistí priľnavosť kontaktnej plochy pneumatiky a zasneženej vozovky – ale priľnavosť snehu na sneh? Zjednodušene povedané – čím lepšie drážky dezénu zadržujú zhutnený sneh, tým lepšia je priľnavosť. Práve k tomuto účelu využíva spoločnosť Continental technológiu SnowCurve+ – drážky dezénu majú špeciálnu štruktúru, ktorá umožňuje zachytenie zhutneného snehu.

Skrátenie brzdnej dráhy na klzkých zimných cestách až o 10 % zabezpečili technici spoločnosti Continental navýšením počtu dezénových blokov v kontaktnej ploche behúňa pneumatiky. Hrany a lamely v týchto blokoch fungujú podobne ako stierače čelného skla: rýchlo odvádzajú topiaci sa sneh a zaisťujú dobrú priľnavosť, a to aj na zľadovatenom povrchu.

Jedinečný design a šetrnosť k prírode aj k peňaženke

WinterContact TS 870 sa vyznačuje smerovým dezénom v tvare písmena V, ktorý prebralo už mnoho výrobcov pneumatík. Pozoruhodnou inováciou pri tejto pneumatike ale je, že hlavné drážky smerujú k zvlnenej stredovej drážke vedúcej po obvode pneumatiky. Vďaka kombinácii rôznych drážok dosiahli vývojári ešte rýchlejšie odvádzanie vody pri jazde v daždi. Pneumatika je tak ešte odolnejšia voči aquaplaningu a vykazuje lepšie brzdné účinky na mokrej ceste. Ďalším faktorom, ktorý skracuje brzdnú dráhu, je nová generácia behúňovej zmesi, ktorá nesie názov Cool Chili.

Produktový rad TS 870 bude spočiatku zahŕňať 19 rozmerov pre 14 až 17 palcové ráfiky s profilovým číslom 45 až 65 v šírkach od 175 do 225 milimetrov – niektoré s ochranou ráfiku, prípadne vo verzii so značením XL, označujúcim vyššiu nosnosť. V budúcom roku rozšíri Continental svoju ponuku o ďalších 45 rozmerov. Tieto pneumatiky sú schválené pre rýchlosť až 240 km/h.

WinterContact TS 870 P pre vysokovýkonové vozidlá a SUV

Druhá novinka je WinterContact TS 870 P ako nástupca modelu TS 850 P. Podobne ako jeho „menší brat“ aj nový model používa vylepšenú zmes Cool Chili aj kombináciu drážok pre lepší odvod vody. Pre zvýšenie bezpečnosti vodičov, ktorí používajú širšie pneumatiky, sa vývojári rozhodli opustiť koncept asymetrického dezénu. Pri pneumatikách TS 870 P nájdete konštrukciu so štyrmi širokými obvodovými drážkami, prebiehajúcimi medzi radmi dezénových blokov. Táto inovatívna štruktúra behúňa poskytuje zásadné výhody. Veľmi rýchlo odvádza vodu z kontaktnej plochy, čo zaručuje lepšiu ovládateľnosť, kratšiu brzdnú dráhu a účinnú ochranu proti aquaplaningu.

Continental Wintercontact TS

Zdroj: Continental

V porovnaní s ich osvedčeným predchodcom dosiahli vývojári 4 % zlepšenia pri brzdení na mokrej ceste a 8 % zlepšenia pri ochrane pred aquaplaningom – bez toho, aby ohrozili ostatné parametre. Nová zimná pneumatika má taktiež o 2 % nižší valivý odpor a o 16 % vyšší kilometrový nájazd. To určite ocenia aj slovenskí spotrebitelia, ktorí väčšinou od zimných pneumatík očakávajú výdrž, presahujúcu nájazd 30 tisíc kilometrov, čo nie je pre TS 870 P žiadny problém.

Produktový rad bude zo začiatku zahŕňať 52 rozmerov pre osobné vozidlá a vozidlá SUV, určené pre 16 až 21 palcové ráfiky s profilovým číslom 35 až 65 v šírkach od 205 do 255 milimetrov – mnoho z týchto modelov bude k dispozícii s ochranou ráfika, prípadne vo verzii so značením XL, označujúcim vyššiu nosnosť – a so schváleným použitím až do rýchlosti 270 km/h.

„Veríme, že si motoristi nové modely zimných pneumatík WinterContact TS 870 a WinterContact TS 870 P obľúbia – rovnako ako ich predchodcov. Continental sa dlhodobo usiluje o čo najväčšiu bezpečnosť na cestách a uvádzaním kvalitných pneumatík s najmodernejšími technológiami – ako je napríklad vylepšená zmes Cool Chili – tomu aktívne prispieva,“ tvrdí Magda Nagy, riaditeľka Divízie marketing v spoločnosti Continental Barum. „Som rada, že aj tu u nás doma – vo výrobných závodoch v Otrokovciach a v Púchove, tieto novinky koncernu Continental vyrábame.“

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA