Sociálne siete

DOMOV

Od nového roka majú byť lieky pre dôchodcov zadarmo

Zverejnené:

Upravené: 18. decembra 2021 o 10:20

2199

Ilustračné foto, archív

REKLAMA

Globalnews

Nie však všetky lieky budú zadarmo.

Od nového roka začne platiť novela zákona, ktorá zavádza nulové doplatky na lieky pre dôchodcov. Tie však získajú iba vybrané skupiny pacientov. S novelou sa menia aj pravidlá predpisovania liekov všeobecnými lekármi.

Lieky bez doplatkov sa nebudú týkať všetkých. Zmena sa od nového roka dotkne napríklad držiteľov preukazu s ťažkým zdravotným postihnutím, poberateľom predčasného starobného dôchodku a ďalších.

ČÍTAJTE VIAC: Aké výhody oddnes platia pre režim OP?

Nulové doplatky sa podľa lekárnickej komory budú týkať dôchodcov s príjmom nižším ako 2039,40 eura za štvrťrok. Do posudzovaných príjmov sa však započítavajú aj ďalšie príjmy zo zamestnania alebo podnikateľskej činnosti a tie nesmú prekročiť danú sumu. „Lieky budú mať bez doplatkov len v prípade, že si zvolia najlacnejšiu z danej referenčnej skupiny,“ upresnila viceprezidentka SLeK Miroslava Snopková.

Znamená to teda, že ak ste doteraz užívali liek na vysoký krvný tlak a nebude najlacnejší zo všetkých alternatív, platiť budete aj po novom. A to môže byť pre mnohých sklamaním.

Od januára sa novelou zároveň po tridsiatich rokoch zásadne mení spôsob predpisovania liekov. Všeobecní lekári nebudú môcť predpisovať liek viazaný na konkrétnu špecializáciu.

Od piatka sa bude kontrolovať režim OTP vo vlakoch a autobusoch

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA