Sociálne siete

Zdravie

Odborníčka radí, ako predísť bolestiam: Krčná chrbtica trpí aj opieraním hlavy o stoličku

Zverejnené:

Upravené: 8. februára 2021 o 12:40

1017

large Foto Katerina Zaydlarova eded
ZDROJ: Kateřina Zaydlarová, riaditeľka bratislavského a pražského Centra zdravého sedenia.

REKLAMA

15. január 2021 11:15 Martina Baumann

BRATISLAVA – Súčasná situácia nás ponorila viac do sveta online. Veľa času trávime pri obrazovkách, zamestnanci, ktorým to povaha ich práce umožňuje, zostávajú pracovať z domu a od počítača sa nepohnú celé hodiny. Práve takéto „vysedávanie“ môže negatívne vplývať na chrbticu a držanie tela. Porozprávali sme sa s odborníčkou, ktorá nám vysvetlila, ako predísť bolestiam.

Po celodennom nesprávnom sedení pri práci človek pociťuje stuhnutie svalstva, často aj bolesť chrbta alebo krku. Ani prechádzka alebo krátke cvičenie, ak na neho zostane čas, nepomôžu zbaviť sa bolesti, upozorňuje Kateřina Zaydlarová, riaditeľka bratislavského a pražského Centra zdravého sedenia.

„Až 70 percent ľudí má podľa štatistík zdravotné problémy spôsobené dlhodobým sedením. Nie sú to len ochorenia pohybového aparátu, ale aj bolesti chrbtice, krčnej chrbtice alebo poruchy platničiek. S dlhodobým sedením sú spojené aj ochorenia kardiovaskulárneho systému, napríklad upchávanie ciev a vysoký krvný tlak,“ vysvetľuje Kateřina Zaydlarová, riaditeľka spoločnosti Modesk. Ak zamestnanec sedí dlhé roky v strnulej pozícii, sám si už nepomôže ani cvičením, vtedy je situáciu potrebné riešiť vhodnou fyzioterapiou. „Vždy je lepšie týmto problémom predchádzať, pretože zmeny, ktoré sa po niekoľkých rokoch objavujú na chrbtici, sa už dávajú ťažko do poriadku. Napríklad aj porucha platničiek si vyžaduje dlhodobú liečbu, ktorá je veľmi bolestivá,“ zdôraznila odborníčka.

Ako predísť bolestiam?

Bolestiam chrbtice môžu ľudia predísť správnym sedením, pravidelným striedaním sedenia a státia, pri čom im pomáha ergonomické pracovisko. Aby ľudia sedeli zdravo, musia mať kolená, panvu a lakte v 90 stupňovom uhle a horná hrana monitora by mala byť v úrovni očí. „Zásada je sedieť rovno, rozhodne by sme sa nemali hrbiť alebo zakláňať. Taktiež by sme nemali dávať nohu cez nohu, nedávať si nohy pod seba, ale mať vždy nohy pevne opreté o zem a ideálne si na stoličku nelíhať, tak ako nás to po niekoľkohodinovom sedení zvádza,“ poradila Kateřina Zaydlarová, podľa ktorej nie je zdravé, aj keď sa zamestnanci pri práci na počítači opierajú o opierku hlavy. Keď sa snažia dovidieť na monitor, tak musia mať hlavu v miernom záklone a to preťažuje krčnú chrbticu.

Základom zdravej kancelárie (tradičnej, ale i tej aktuálnej – domácej) je ergonomická stolička, ktorá dokáže znížiť negatívne dopady dlhodobého sedenia na zdravie. „Zdravotná stolička ponúka dynamické alebo balančné sedenie, teda keď na nej sedíte, tak zároveň posilňujete brušné a chrbtové svaly, ktoré neochabujú a držia chrbticu v tej správnej polohe. Ale ani tá najlepšia stolička nepomôže pri zle nastavenom stole a monitore,“ uviedla odborníčka z Centra zdravého sedenia. Pri ideálne nastavenom stole sa zamestnanec nehrbí, ani nevyťahuje ramená. Výškovo nastaviteľný stôl tiež umožňuje, aby sa človek pri práci na chvíľu postavil, čo je zdraviu veľmi prospešné, pomáha to rozprúdiť krvný obeh a zlepšuje sústredenie.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA