Site icon GLOBALNEWS.SK

Kováčik sa sťažuje v Štrasburgu, že ho držia vo väzbe

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik chce sťažovať na Európskom súde pre ľudské práva, že je držaný vo väzbe. Na Ústavnom súde neuspel, preto sa rozhodol obrátiť na Štrasburg. Informuje o tom Denník N.

Ústavný súd v utorok zverejnil uznesenie senátu, ktorý odmietol Kováčikovú sťažnosť týkajúcu sa väzby. Kováčik v nej tvrdil, že boli porušené jeho základné práva na osobnú slobodu a bezpečnosť. Žiadal, aby mu umožnili ísť na slobodu a priznali mu odškodné 10-tisíc eur.

Keďže mu nevyhoveli, rozhodol sa, že sa obráti na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Kováčikov obhajca Erik Magál citovanému zdroju povedal, že sťažnosť tam doručia v nadchádzajúcom období. Oznámil to v deň, keď vyšlo najavo, že by mali bývalého špeciálneho prokurátora súdiť za ďalší úplatok vo výške 50-tisíc eur.

„Primerané finančné zadosťučinenie vo výške 10-tisíc eur bolo požadované s ohľadom na naše presvedčenie, že JUDr. Kováčik je vo väzbe nezákonne, pričom žiadne dôvody väzby uňho nikdy neexistovali,“ uviedol Magál.

VLÁDA: Dnešné rokovanie bude riešiť zmiernenie lockdownu a rodičovský príspevok

Kováčik je za mrežami od októbra 2020. V septembri bol Kováčik odsúdený na 14-ročné väzenie za to, že vzal úplatok 50-tisíc eur za obstaranie prepustenia bosa mafie z väzby, za pomoc takáčovcov a za vynášanie kópií vyšetrovacích spisov zo špeciálnej prokuratúry. Kováčik však vinu popiera.

Súdený by mal byť aj v ďalšej korupčnej kauze. Najvyšší súd v utorok rozhodol, že špeciálna prokuratúra mohla na Kováčika podať obžalobu ešte pred rozhodnutím generálnej prokuratúry o jeho sťažnosti podľa sporného paragrafu 363, od ktorej si sľuboval, že ho zbaví stíhania v tomto prípade. Aj tu je podozrivý z prijatia úplatku 50-tisíc eur, dodáva Denník N.

Exit mobile version