Sociálne siete

DOMOV

Kováčik sa sťažuje v Štrasburgu, že ho držia vo väzbe

Zverejnené:

Upravené: 9. decembra 2021 o 9:00

571

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Zdroj: Globalnews , DenníkN

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik chce sťažovať na Európskom súde pre ľudské práva, že je držaný vo väzbe. Na Ústavnom súde neuspel, preto sa rozhodol obrátiť na Štrasburg. Informuje o tom Denník N.

Ústavný súd v utorok zverejnil uznesenie senátu, ktorý odmietol Kováčikovú sťažnosť týkajúcu sa väzby. Kováčik v nej tvrdil, že boli porušené jeho základné práva na osobnú slobodu a bezpečnosť. Žiadal, aby mu umožnili ísť na slobodu a priznali mu odškodné 10-tisíc eur.

Keďže mu nevyhoveli, rozhodol sa, že sa obráti na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Kováčikov obhajca Erik Magál citovanému zdroju povedal, že sťažnosť tam doručia v nadchádzajúcom období. Oznámil to v deň, keď vyšlo najavo, že by mali bývalého špeciálneho prokurátora súdiť za ďalší úplatok vo výške 50-tisíc eur.

„Primerané finančné zadosťučinenie vo výške 10-tisíc eur bolo požadované s ohľadom na naše presvedčenie, že JUDr. Kováčik je vo väzbe nezákonne, pričom žiadne dôvody väzby uňho nikdy neexistovali,“ uviedol Magál.

VLÁDA: Dnešné rokovanie bude riešiť zmiernenie lockdownu a rodičovský príspevok

Kováčik je za mrežami od októbra 2020. V septembri bol Kováčik odsúdený na 14-ročné väzenie za to, že vzal úplatok 50-tisíc eur za obstaranie prepustenia bosa mafie z väzby, za pomoc takáčovcov a za vynášanie kópií vyšetrovacích spisov zo špeciálnej prokuratúry. Kováčik však vinu popiera.

Súdený by mal byť aj v ďalšej korupčnej kauze. Najvyšší súd v utorok rozhodol, že špeciálna prokuratúra mohla na Kováčika podať obžalobu ešte pred rozhodnutím generálnej prokuratúry o jeho sťažnosti podľa sporného paragrafu 363, od ktorej si sľuboval, že ho zbaví stíhania v tomto prípade. Aj tu je podozrivý z prijatia úplatku 50-tisíc eur, dodáva Denník N.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA