Site icon GLOBALNEWS.SK

Premiér v diskusnej relácii: Nebudem vyháňať Sulíka z vlády, Holý pochybil pri komunikácii s médiami

large matovic faee

BRATISLAVA – Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) „nebude vyháňať“ ministra hospodárstva SR Richarda Sulíka (SaS) z vlády. V diskusnej relácii TA3 V politike to zdôvodnil tým, že práve to by podľa neho najviac vyhovovalo Sulíkovi.

„Ak by mal Boha pri sebe, tak sa dnes ešte zbalí z ministerstva hospodárstva, ľuďom sa ospravedlní za tie tisícky životov, ale to nepredpokladám,“ povedal. Dodal, že nechce byť dôvodom rozbitia vlády. V relácii tiež vyčítal ministerstvu hospodárstva, že sa nekúpilo 16 miliónov antigénových testov. Poukázal aj na to, že koaličná strana Sloboda a Solidarita (SaS) chcela neskoršie prijatie prísnejších protipandemických opatrení, teda až od 4. januára.

Najneskôr v pondelok 11. januára bude zvolaná mimoriadna vláda, ktorá rozhodne o masívnom nákupe testov na zisťovanie ochorenia COVID-19. Pokračoval ďalej v rozprávaní v diskusnej relácii Matovič. Podotkol, že krajina je momentálne v štádiu, že všetko je obmedzené a zakázané, iba ľudia chodia do práce. Nevie si však predstaviť, že by vláda zavrela fabriky, keďže toto rozhodnutie by podľa neho mohlo ovplyvniť aj medzinárodný trh.

Chybu v prípade podpredsedu vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie Štefana Holého (Sme rodina) vidí predseda vlády v jeho komunikácii a nie v obdržaní výnimky. Podľa Matoviča Holý vládu nenakazil, keďže pri testoch mal najnižšiu vírusovú nálož. Premiér tiež vylúčil, že by Holému bola výnimka udelená dodatočne.

„Zlyhanie Štefana Holého vidím v tom, že v momente, keď sa ho prvýkrát pred troma týždňami na to prvý novinár opýtal, tak mal takto vytiahnuť výnimku a povedať ‚takúto výnimku mi udelil úrad verejného zdravotníctva‘. A je to vysvetlené,“ povedal Matovič. Dodal, že Holému písal, aby v budúcnosti bola jeho komunikácia s médiami okamžitá a jednoznačná.

Matovič v relácii zároveň súhlasil s návrhom zverejňovať udelené výnimky na webovej stránke príslušného úradu.

Politická minulosť Daniela Lipšica ho v kandidatúre na špeciálneho prokurátora nijako neznevýhodňuje. Ako Matovič ďalej uviedol, Lipšic je mimo aktívnej politiky viac ako štyri a pol roka a uznáva ho ako kvalitného odborníka v oblasti, ktorej sa profesionálne venuje. Dodal, že je spokojný so všetkými štyrmi kandidátmi, teda s Jánom Šantom, Danielom Lipšicom, Vasiľom Špirkom aj Petrom Kyselom. Matovič kandidátov nazval „výkladnou skriňou, z ktorej bude radosť vyberať“.

„Nemám žiadneho osobného favorita, takisto ako som ho nemal pri voľbe generálneho prokurátora. Je to na rozhodnutí nášho poslaneckého klubu,“ povedal.

Exit mobile version