Sociálne siete

DOMOV

Premiér v diskusnej relácii: Nebudem vyháňať Sulíka z vlády, Holý pochybil pri komunikácii s médiami

Zverejnené:

Upravené: 21. januára 2021 o 23:43

207

large matovic faee
ZDROJ: Igor Matovič, SITA/Alexandra Čunderlíková

REKLAMA

10. január 2021 01:31 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) „nebude vyháňať“ ministra hospodárstva SR Richarda Sulíka (SaS) z vlády. V diskusnej relácii TA3 V politike to zdôvodnil tým, že práve to by podľa neho najviac vyhovovalo Sulíkovi.

„Ak by mal Boha pri sebe, tak sa dnes ešte zbalí z ministerstva hospodárstva, ľuďom sa ospravedlní za tie tisícky životov, ale to nepredpokladám,“ povedal. Dodal, že nechce byť dôvodom rozbitia vlády. V relácii tiež vyčítal ministerstvu hospodárstva, že sa nekúpilo 16 miliónov antigénových testov. Poukázal aj na to, že koaličná strana Sloboda a Solidarita (SaS) chcela neskoršie prijatie prísnejších protipandemických opatrení, teda až od 4. januára.

Najneskôr v pondelok 11. januára bude zvolaná mimoriadna vláda, ktorá rozhodne o masívnom nákupe testov na zisťovanie ochorenia COVID-19. Pokračoval ďalej v rozprávaní v diskusnej relácii Matovič. Podotkol, že krajina je momentálne v štádiu, že všetko je obmedzené a zakázané, iba ľudia chodia do práce. Nevie si však predstaviť, že by vláda zavrela fabriky, keďže toto rozhodnutie by podľa neho mohlo ovplyvniť aj medzinárodný trh.

Chybu v prípade podpredsedu vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie Štefana Holého (Sme rodina) vidí predseda vlády v jeho komunikácii a nie v obdržaní výnimky. Podľa Matoviča Holý vládu nenakazil, keďže pri testoch mal najnižšiu vírusovú nálož. Premiér tiež vylúčil, že by Holému bola výnimka udelená dodatočne.

„Zlyhanie Štefana Holého vidím v tom, že v momente, keď sa ho prvýkrát pred troma týždňami na to prvý novinár opýtal, tak mal takto vytiahnuť výnimku a povedať ‚takúto výnimku mi udelil úrad verejného zdravotníctva‘. A je to vysvetlené,“ povedal Matovič. Dodal, že Holému písal, aby v budúcnosti bola jeho komunikácia s médiami okamžitá a jednoznačná.

Matovič v relácii zároveň súhlasil s návrhom zverejňovať udelené výnimky na webovej stránke príslušného úradu.

Politická minulosť Daniela Lipšica ho v kandidatúre na špeciálneho prokurátora nijako neznevýhodňuje. Ako Matovič ďalej uviedol, Lipšic je mimo aktívnej politiky viac ako štyri a pol roka a uznáva ho ako kvalitného odborníka v oblasti, ktorej sa profesionálne venuje. Dodal, že je spokojný so všetkými štyrmi kandidátmi, teda s Jánom Šantom, Danielom Lipšicom, Vasiľom Špirkom aj Petrom Kyselom. Matovič kandidátov nazval „výkladnou skriňou, z ktorej bude radosť vyberať“.

„Nemám žiadneho osobného favorita, takisto ako som ho nemal pri voľbe generálneho prokurátora. Je to na rozhodnutí nášho poslaneckého klubu,“ povedal.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA