Site icon GLOBALNEWS.SK

Rádia budú môcť mať viacero programových služieb

large radio caba

BRATISLAVA – Parlament dnes 85 hlasmi zo 134 prítomných poslancov schválil novelu zákona o vysielaní a retransmisii z dielne ministerstva kultúry. Cieľom novely je deregulácia právneho prostredia rozhlasového vysielania, ktorá umožní transformáciu a konsolidáciu trhu, a teda umožní rádiám mať viacero programových služieb a lepšie využívanie frekvenčného spektra pri zachovaní duálneho systému vysielania a plurality vysielania.

V súčasnosti tvorí trh súkromných rádií 38 subjektov, z toho 12 multiregionálnych, 15 regionálnych a 13 lokálnych držiteľov licencií na rozhlasové vysielanie. Platná legislatíva obsahuje pre súkromných rozhlasových vysielateľov obmedzenie programových služieb, keďže jeden podnikateľ môže získať iba jednu licenciu na programovú službu. V tom sa líši od verejnoprávneho rozhlasu, ktorý má zo zákona päť programových služieb a tiež od online rádií, ktoré sú vo všeobecnosti menej regulované.

Novelou sa tiež upraví základ, z ktorého sa vypočíta zákonom ustanovený percentuálny podiel času vysielania slovenských hudobných diel v rozhlasovom vysielaní, a to tak, aby sa uvedený percentuálny podiel počítal z celkového času vyhradeného vysielaniu hudobných diel za kalendárny mesiac v čase od 6:00 do 24:00. Právna úprava má tiež za cieľ „vhodne liberalizovať podmienky poskytovania vybranej mediálnej komerčnej komunikácie pre rozhlasových vysielateľov tak, aby priniesla nové finančné zdroje do tohto segmentu“.

Exit mobile version