Site icon GLOBALNEWS.SK

Zmos žiada, aby mohli dopravné priestupky riešiť aj obce

obecna policia

Ilustračná snímka, foto: Facebook/Obecná Polícia Tekovské Lužany

BRATISLAVA – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiada, aby dopravné priestupky mohli riešiť nielen príslušníci Policajného zboru (PZ), ale aj obce. ZMOS to uviedol v tlačovej správe, ktorú zaslal ústredný riaditeľ kancelárie združenia Michal Kaliňák. Združenie tak reagovalo na návrh zákona o cestnej premávke a návrh zákona o priestupkoch, ktoré sú v medzirezortnom pripomienkovom konaní. K návrhu zákona si ZMOS uplatnil desať zásadných pripomienok.

ZMOS namieta rozsah kompetencií obecnej polície, ktoré vyplývajú z návrhu, pretože v porovnaní s ustanoveniami zákona o obecnej polícii sú jej kompetencie oveľa širšie. Požaduje rozšírenie možnosti obecnej polície prejednať presne vymedzené správne delikty obcou v prípade, ak sú zaznamenané technickými prostriedkami, ktoré používa alebo využíva okrem PZ aj obec.

„Podľa ZMOSu sú ustanovenia zákona o priestupkoch formulované spôsobom, ktorý vyvoláva dojem, že sa s obecnou políciou vôbec nepočíta a tým pádom jej akoby prináležali len priestupky, v rámci tých ustanovení, kde je obecná polícia výslovne a jednoznačne uvedená. V praxi je však takých pomerne málo,“ uviedol ZMOS v tlačovej správe.

Združenie by privítalo napríklad aj možnosť, aby obecná polícia mohla pokutovať priestupky spáchané na športových podujatiach. To jej súčasná podoba zákona nedovoľuje.

Exit mobile version