Site icon GLOBALNEWS.SK

Biden povedal Erdoganovi, že je potrebné odblokovať vstup Švédska do NATO

WASHINGTON, DC - JANUARY 13: U.S. President Joe Biden gives remarks on his administration's response to the surge in COVID-19 cases across the country from the South Court Auditorium in the Eisenhower Executive Office Building on January 13, 2022 in Washington, DC. During the remarks President Biden urged unvaccinated individuals to seek the vaccine and highlighted his plan to distribute free COVID-19 tests and masks to the American people. (Photo by Anna Moneymaker/Getty Images)

Americký prezident Joe Biden v telefonáte s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom povedal, že chce, aby Ankara stiahla svoje námietky voči vstupu Švédska do NATO.

Amerického prezidenta citovala agentúra Reuters.

Biden zavolal Erdoganovi, aby mu zablahoželal k víťazstvu v nedeľňajších prezidentských voľbách v Turecku. V pondelkovom rozhovore Erdogan zopakoval túžbu Ankary kúpiť stíhačky F-16 od Spojených štátov, povedal Biden.

„Hovoril som s Erdoganom. Zablahoželal som Erdoganovi. Stále chce na niečom pracovať, na F-16. Povedal som mu, že sa chceme dohodnúť so Švédskom, tak to urobme. A budeme opäť v kontakte,“ povedal Biden novinárom pred odchodom z Bieleho domu do Delaware.

Na otázku, či očakáva, že Erdogan dosiahne nejaký pokrok v otázke členstva Švédska v NATO, Biden odpovedal, že o tom hovoril s tureckým prezidentom.

„Hovoril som s ním o tejto otázke. Viac o tom budeme hovoriť budúci týždeň,“ povedal. Švédsko a Fínsko požiadali o členstvo v NATO minulý rok, ale Turecko a Maďarsko ešte žiadosť Švédska neschválili.

Turecko sa snažilo kúpiť od Spojených štátov stíhačky F-16 v hodnote 20 miliárd dolárov a takmer 80 modernizačných súprav. Dohoda sa však zastavila kvôli námietkam amerického Kongresu, ktorému sa nepáči, že Ankara odmietla súhlasiť s rozšírením NATO. Bidenova administratíva opakovane vyhlásila, že túto dohodu podporuje.

Oveľa menší vojenský balík v hodnote 259 miliónov dolárov, ktorý zahŕňa aktualizáciu softvéru leteckej elektroniky pre súčasnú tureckú flotilu stíhacích lietadiel F-16, schválil americký Kongres začiatkom tohto roka, niekoľko dní po tom, čo Turecko ratifikovalo vstup Fínska do NATO.

Bidenova administratíva opakovane odmietla akékoľvek tvrdenia quid pro quo medzi predajom F-16 a rozšírením NATO, hoci turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v januári povedal, že americká strana dala jasne najavo, že schválenie žiadostí o NATO bude Kongres dobre prijatý.

Turecko ratifikovalo vstup Fínska do NATO koncom marca, ale naďalej namieta proti vstupu Švédska a tvrdí, že Štokholm ukrýva členov militantných skupín, ktoré považuje za teroristov.

Exit mobile version