Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Biden povedal Erdoganovi, že je potrebné odblokovať vstup Švédska do NATO

Zverejnené:

Upravené: 30. mája 2023 o 14:03

388

Zdroj: Getty Images

REKLAMA

Globalnews

Americký prezident Joe Biden v telefonáte s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom povedal, že chce, aby Ankara stiahla svoje námietky voči vstupu Švédska do NATO.

Amerického prezidenta citovala agentúra Reuters.

Biden zavolal Erdoganovi, aby mu zablahoželal k víťazstvu v nedeľňajších prezidentských voľbách v Turecku. V pondelkovom rozhovore Erdogan zopakoval túžbu Ankary kúpiť stíhačky F-16 od Spojených štátov, povedal Biden.

„Hovoril som s Erdoganom. Zablahoželal som Erdoganovi. Stále chce na niečom pracovať, na F-16. Povedal som mu, že sa chceme dohodnúť so Švédskom, tak to urobme. A budeme opäť v kontakte,“ povedal Biden novinárom pred odchodom z Bieleho domu do Delaware.

Na otázku, či očakáva, že Erdogan dosiahne nejaký pokrok v otázke členstva Švédska v NATO, Biden odpovedal, že o tom hovoril s tureckým prezidentom.

„Hovoril som s ním o tejto otázke. Viac o tom budeme hovoriť budúci týždeň,“ povedal. Švédsko a Fínsko požiadali o členstvo v NATO minulý rok, ale Turecko a Maďarsko ešte žiadosť Švédska neschválili.

Turecko sa snažilo kúpiť od Spojených štátov stíhačky F-16 v hodnote 20 miliárd dolárov a takmer 80 modernizačných súprav. Dohoda sa však zastavila kvôli námietkam amerického Kongresu, ktorému sa nepáči, že Ankara odmietla súhlasiť s rozšírením NATO. Bidenova administratíva opakovane vyhlásila, že túto dohodu podporuje.

Oveľa menší vojenský balík v hodnote 259 miliónov dolárov, ktorý zahŕňa aktualizáciu softvéru leteckej elektroniky pre súčasnú tureckú flotilu stíhacích lietadiel F-16, schválil americký Kongres začiatkom tohto roka, niekoľko dní po tom, čo Turecko ratifikovalo vstup Fínska do NATO.

Bidenova administratíva opakovane odmietla akékoľvek tvrdenia quid pro quo medzi predajom F-16 a rozšírením NATO, hoci turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v januári povedal, že americká strana dala jasne najavo, že schválenie žiadostí o NATO bude Kongres dobre prijatý.

Turecko ratifikovalo vstup Fínska do NATO koncom marca, ale naďalej namieta proti vstupu Švédska a tvrdí, že Štokholm ukrýva členov militantných skupín, ktoré považuje za teroristov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA