Site icon GLOBALNEWS.SK

Predsedkyňa Európskej komisie: je čas obmedziť cenu ruského plynu

Európska únia by mala obmedziť cenu plynu prepravovaného plynovodmi z Ruska, aby zmiernila účinky manipulácie s trhom zo strany režimu Vladimíra Putina.

Uviedla to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, píšu České Noviny.

Cena plynu pre európsky trh s dodávkami v októbri kolísala na úrovni približne 213 eur za megawatthodinu. Pred rokom to bolo asi 29 eur a pred dvoma rokmi to bolo asi 15 eur / MWh. Minulú jeseň začala výraznejšie rásť a krátko po invázii ruských vojsk na Ukrajine vyvrcholila na úrovni okolo 345 eur / MWh.

O možnosti zavedenia maximálnych cien ruského plynu o týždeň budú rokovať ministri energetiky krajín EÚ, ktorých mimoriadne zasadnutie zvolalo české predsedníctvo Rady EÚ.

Romana Tabák a dvaja ďalší budú pôsobiť v hnutí Sme rodina

Predsedníčka Európskej komisie tiež vyzvala na úsporu energie, konkrétny plán, ktorý by mala predložiť v polovici septembra.

Pripomeňme, že ruský podpredseda vlády Alexander Novak uviedol, že krajina nebude dodávať ropu a ropné produkty do krajín, ktoré podporujú myšlienku obmedzenia ich cien.

Podľa správ v médiách chce skupina G7 zaviesť mechanizmus na obmedzenie cien vývozu ruskej ropy do 5. decembra, keď nadobudnú účinnosť sankcie Európskej únie, ktoré zakážu námorný dovoz ruskej ropy.

Exit mobile version