Site icon GLOBALNEWS.SK

Rómovia a kočovníci čelia v západnej Európe začarovanému kruhu chudoby a segregácie

romovia clanok W bddc

VIEDEŇ 23. septembra (SITA/AFP) – Agentúra Európskej únie pre základné práva (FRA) v stredu vydala správu, podľa ktorej Rómovia a kočovníci žijúci v štátoch západnej Európy čelia vážnej spoločenskej nerovnosti a diskriminácii. Správa sa odvoláva na prieskum medzi viac ako 4500 Rómami a kočovníkmi v Belgicku, Francúzsku, Írsku, Holandsku, Švédsku a Spojenom kráľovstve, ktorý sa uskutočnil v rokoch 2018 a 2019.

Podľa riaditeľa FRA Michaela O’Flahertyho tieto zistenia „slúžia ako urgentná pripomienka pre vlády všetkých štátov, aby prelomili začarovaný kruh chudoby a segregácie“. Správa uvádza, že takmer vo všetkých skúmaných skupinách v rámci spomenutých krajín „čelí hladu neočakávane vysoká miera dospelých a detí“.

Napríklad vo Francúzsku výsledky ukázali, že 22 % kočovníkov žije v domácnosti, ktorá si nemôže dovoliť základné veci, ako sú jedlo alebo kúrenie. Takmer štvrtina všetkých Rómov a kočovníkov vo Švédsku uviedla, že aspoň raz mesačne chodievajú spať hladní.

Uvedené skupiny obyvateľstva to majú náročné aj v školskom prostredí. Deti Rómov a kočovníkov často čelia nepriateľským prejavom, pričom takmer tretina rodičov tvrdí, že ich deti boli v škole pre svoj pôvod slovne obťažované. Dve tretiny mladých ľudí zo skúmaných komunít ukončili iba nižšie stredné vzdelanie. Mnohí majú navyše problém uplatniť sa na trhu práce.

Exit mobile version