Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Rómovia a kočovníci čelia v západnej Európe začarovanému kruhu chudoby a segregácie

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 9:54

235

romovia clanok W bddc

REKLAMA

23. september 2020 17:00 SITA, redakcia

VIEDEŇ 23. septembra (SITA/AFP) – Agentúra Európskej únie pre základné práva (FRA) v stredu vydala správu, podľa ktorej Rómovia a kočovníci žijúci v štátoch západnej Európy čelia vážnej spoločenskej nerovnosti a diskriminácii. Správa sa odvoláva na prieskum medzi viac ako 4500 Rómami a kočovníkmi v Belgicku, Francúzsku, Írsku, Holandsku, Švédsku a Spojenom kráľovstve, ktorý sa uskutočnil v rokoch 2018 a 2019.

Podľa riaditeľa FRA Michaela O’Flahertyho tieto zistenia „slúžia ako urgentná pripomienka pre vlády všetkých štátov, aby prelomili začarovaný kruh chudoby a segregácie“. Správa uvádza, že takmer vo všetkých skúmaných skupinách v rámci spomenutých krajín „čelí hladu neočakávane vysoká miera dospelých a detí“.

Napríklad vo Francúzsku výsledky ukázali, že 22 % kočovníkov žije v domácnosti, ktorá si nemôže dovoliť základné veci, ako sú jedlo alebo kúrenie. Takmer štvrtina všetkých Rómov a kočovníkov vo Švédsku uviedla, že aspoň raz mesačne chodievajú spať hladní.

Uvedené skupiny obyvateľstva to majú náročné aj v školskom prostredí. Deti Rómov a kočovníkov často čelia nepriateľským prejavom, pričom takmer tretina rodičov tvrdí, že ich deti boli v škole pre svoj pôvod slovne obťažované. Dve tretiny mladých ľudí zo skúmaných komunít ukončili iba nižšie stredné vzdelanie. Mnohí majú navyše problém uplatniť sa na trhu práce.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA