Site icon GLOBALNEWS.SK

Ukrajinské sily za posledný mesiac oslobodili od ruskej okupácie cez 600 obcí, uviedol Kyjev

Ukrajinské ozbrojené sily za posledný mesiac oslobodili od ruskej okupácie viac ako 600 obcí. 

V Charkovskej oblasti sa nachádza 502 z nich, v Chersonskej oblasti ich leží 75, v Doneckej oblasti 43 a sedem v Luhanskej oblasti. Na svojom webe to uviedlo ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu dočasne okupovaných území.

„Rozloha oslobodených ukrajinských území sa výrazne zväčšila,“ oznámilo ministerstvo. Agentúra Reuters, ktorá o vyhlásení rezortu informovala, poznamenala, že nebola schopná túto bilanciu nezávisle overiť.

Moskva minulý mesiac vyhlásila anexiu štyroch ukrajinských regiónov, ktoré sčasti okupuje. Okrem Chersonskej, Doneckej a Luhanskej si nárokuje aj Záporožskú oblasť. Takmer celý svet ruský pokus o zábor ukrajinského územia odmietol.

Ukrajinská armáda medzitým pokračuje v protiofenzíve, ktorá v poslednom čase postúpila najmä na severovýchode v Charkovskej oblasti a na juhu v Chersonskej oblasti.

Proruský gubernátor Chersonskej oblasti Volodymyr Saldo vo štvrtok uviedol, že mestá čelia prakticky každodennému ostreľovaniu a vyzval obyvateľov na odchod do Ruska.

Požiadal pritom ruské vedenie, aby pomohlo zorganizovať ich evakuáciu. Podľa Reuters sa očakáva, že prvé evakuovanie z Chersonskej oblasti začnú prichádzať do Ruska počas piatku.

Pri streľbe v Severnej Karolíne zomrelo päť ľudí, vrátane policajtov mimo služby

Exit mobile version