Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Ukrajinské sily za posledný mesiac oslobodili od ruskej okupácie cez 600 obcí, uviedol Kyjev

Zverejnené:

Upravené: 14. októbra 2022 o 9:19

246

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Ukrajinské ozbrojené sily za posledný mesiac oslobodili od ruskej okupácie viac ako 600 obcí. 

V Charkovskej oblasti sa nachádza 502 z nich, v Chersonskej oblasti ich leží 75, v Doneckej oblasti 43 a sedem v Luhanskej oblasti. Na svojom webe to uviedlo ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu dočasne okupovaných území.

„Rozloha oslobodených ukrajinských území sa výrazne zväčšila,“ oznámilo ministerstvo. Agentúra Reuters, ktorá o vyhlásení rezortu informovala, poznamenala, že nebola schopná túto bilanciu nezávisle overiť.

Moskva minulý mesiac vyhlásila anexiu štyroch ukrajinských regiónov, ktoré sčasti okupuje. Okrem Chersonskej, Doneckej a Luhanskej si nárokuje aj Záporožskú oblasť. Takmer celý svet ruský pokus o zábor ukrajinského územia odmietol.

Ukrajinská armáda medzitým pokračuje v protiofenzíve, ktorá v poslednom čase postúpila najmä na severovýchode v Charkovskej oblasti a na juhu v Chersonskej oblasti.

Proruský gubernátor Chersonskej oblasti Volodymyr Saldo vo štvrtok uviedol, že mestá čelia prakticky každodennému ostreľovaniu a vyzval obyvateľov na odchod do Ruska.

Požiadal pritom ruské vedenie, aby pomohlo zorganizovať ich evakuáciu. Podľa Reuters sa očakáva, že prvé evakuovanie z Chersonskej oblasti začnú prichádzať do Ruska počas piatku.

Pri streľbe v Severnej Karolíne zomrelo päť ľudí, vrátane policajtov mimo služby

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA