Site icon GLOBALNEWS.SK

Nemecko má údaje o príprave ruského útoku na NATO od roku 2026

Nemecké spravodajské služby pripravili pre vládu analýzu vojenskej hrozby zo strany Ruska, ktorá predpovedá, že od roku 2026 môže zaútočiť na územie členských krajín Severoatlantickej aliancie.

Zdroj: Business Insider

Podľa analýzy nemeckých spravodajských služieb sa Rusko pripravuje na rozsiahly konflikt so Západom, ako naznačuje reorganizácia ruskej armády, pohyb vojsk a rozmiestnenie rakiet na západe krajiny, ako aj nárast ruskej výroby zbraní.

To by mohlo viesť k tomu, že Rusko v nasledujúcich piatich rokoch zdvojnásobí svoju vojenskú silu v porovnaní so súčasnosťou, najmä v oblasti konvenčných zbraní, uvádza sa v tajnej správe.

„Už sa nedá vylúčiť“, že Rusko zaútočí aspoň na časť územia NATO „od roku 2026“, napríklad v pobaltských štátoch alebo Fínsku, cituje správu Business Insider. Poznamenáva, že nemecké služby zatiaľ verejne neurobili takéto konkrétne vyhlásenia.

Podľa Business Insider ústredie NATO tiež zdieľa obavy z rastúcej vojenskej sily Ruska a ďalšej konfrontácie, ale verí, že to nemusí nevyhnutne viesť k vojne.

Publikácia cituje najmä hodnotenie amerických spravodajských služieb, ktoré „v strednodobom horizonte“ nevidia nebezpečenstvo ruského útoku na NATO a veria, že ruské ozbrojené sily budú potrebovať ďalších päť až osem rokov na obnovenie vojenskej sily, ktorú mali pred inváziou na Ukrajinu.

V posledných týždňoch už niekoľko európskych krajín NATO varovalo pred rizikom ruskej agresie v blízkej budúcnosti. Napríklad nemecký minister obrany Boris Pistorius v januári povedal, že aliancia by sa mala pripraviť na ruský útok na krajinu NATO v priebehu 5-8 rokov.

V tejto súvislosti Bundeswehr prvýkrát od konca studenej vojny pripravuje nový komplexný operačný obranný plán, ktorý zohľadňuje ponaučenia z totálnej ruskej agresie voči Ukrajine.

Exit mobile version