Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Nemecko má údaje o príprave ruského útoku na NATO od roku 2026

Zverejnené:

Upravené: 16. marca 2024 o 12:38

155

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

Nemecké spravodajské služby pripravili pre vládu analýzu vojenskej hrozby zo strany Ruska, ktorá predpovedá, že od roku 2026 môže zaútočiť na územie členských krajín Severoatlantickej aliancie.

Zdroj: Business Insider

Podľa analýzy nemeckých spravodajských služieb sa Rusko pripravuje na rozsiahly konflikt so Západom, ako naznačuje reorganizácia ruskej armády, pohyb vojsk a rozmiestnenie rakiet na západe krajiny, ako aj nárast ruskej výroby zbraní.

To by mohlo viesť k tomu, že Rusko v nasledujúcich piatich rokoch zdvojnásobí svoju vojenskú silu v porovnaní so súčasnosťou, najmä v oblasti konvenčných zbraní, uvádza sa v tajnej správe.

„Už sa nedá vylúčiť“, že Rusko zaútočí aspoň na časť územia NATO „od roku 2026“, napríklad v pobaltských štátoch alebo Fínsku, cituje správu Business Insider. Poznamenáva, že nemecké služby zatiaľ verejne neurobili takéto konkrétne vyhlásenia.

Podľa Business Insider ústredie NATO tiež zdieľa obavy z rastúcej vojenskej sily Ruska a ďalšej konfrontácie, ale verí, že to nemusí nevyhnutne viesť k vojne.

Publikácia cituje najmä hodnotenie amerických spravodajských služieb, ktoré „v strednodobom horizonte“ nevidia nebezpečenstvo ruského útoku na NATO a veria, že ruské ozbrojené sily budú potrebovať ďalších päť až osem rokov na obnovenie vojenskej sily, ktorú mali pred inváziou na Ukrajinu.

V posledných týždňoch už niekoľko európskych krajín NATO varovalo pred rizikom ruskej agresie v blízkej budúcnosti. Napríklad nemecký minister obrany Boris Pistorius v januári povedal, že aliancia by sa mala pripraviť na ruský útok na krajinu NATO v priebehu 5-8 rokov.

V tejto súvislosti Bundeswehr prvýkrát od konca studenej vojny pripravuje nový komplexný operačný obranný plán, ktorý zohľadňuje ponaučenia z totálnej ruskej agresie voči Ukrajine.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA