Site icon GLOBALNEWS.SK

Prvé raketomety HIMARS dorazili do Poľska

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak na varšavskom vojenskom letisku Okęcie oznámil príchod prvých zariadení HIMARS do krajiny.

Informovala o tom agentúra PAP.

„Prvé americké raketomety HIMARS sú už v Poľsku, pôjdu do 16. mechanizovanej divízie. Som optimistický aj v súvislosti s ďalšou zmluvou na tieto odpaľovacie zariadenia, rokoval som s výrobcom a ministrom obrany USA,“ povedal Mariusz Blaszczak.

„Rokujeme o ďalšej dohode HIMARS; Americký Kongres schválil predaj takmer 500 nosných rakiet Poľsku. Tieto odpaľovacie zariadenia budú čo najrýchlejšie dodané do Poľska a budú namontované na podvozku Jelcz. Chceme, aby sa spoločná výroba odpaľovacích zariadení HIMARS aj rakiet uskutočnila v Poľsku v rámci tejto novej zmluvy, o ktorej sa teraz diskutuje. Toto je cieľ, ktorý sme si stanovili,“ povedal.

Minister pripomenul, že v Toruni bude čoskoro zriadená „akadémia HIMARS“, ktorá bude trénovať vojakov v prevádzke odpaľovacích zariadení, ako aj logistiku a údržbu tohto vybavenia. „Vieme, pretože pozorujeme, čo sa deje na Ukrajine, že delostrelectvo zohráva kľúčovú úlohu, (…) Preto sa snažíme zvýšiť jeho spôsobilosti,“ dodal.

 

Exit mobile version