Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Prvé raketomety HIMARS dorazili do Poľska

Zverejnené:

Upravené: 15. mája 2023 o 15:23

244

Zdroj: militer.od.ir

REKLAMA

Globalnews

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak na varšavskom vojenskom letisku Okęcie oznámil príchod prvých zariadení HIMARS do krajiny.

Informovala o tom agentúra PAP.

„Prvé americké raketomety HIMARS sú už v Poľsku, pôjdu do 16. mechanizovanej divízie. Som optimistický aj v súvislosti s ďalšou zmluvou na tieto odpaľovacie zariadenia, rokoval som s výrobcom a ministrom obrany USA,“ povedal Mariusz Blaszczak.

„Rokujeme o ďalšej dohode HIMARS; Americký Kongres schválil predaj takmer 500 nosných rakiet Poľsku. Tieto odpaľovacie zariadenia budú čo najrýchlejšie dodané do Poľska a budú namontované na podvozku Jelcz. Chceme, aby sa spoločná výroba odpaľovacích zariadení HIMARS aj rakiet uskutočnila v Poľsku v rámci tejto novej zmluvy, o ktorej sa teraz diskutuje. Toto je cieľ, ktorý sme si stanovili,“ povedal.

Minister pripomenul, že v Toruni bude čoskoro zriadená „akadémia HIMARS“, ktorá bude trénovať vojakov v prevádzke odpaľovacích zariadení, ako aj logistiku a údržbu tohto vybavenia. „Vieme, pretože pozorujeme, čo sa deje na Ukrajine, že delostrelectvo zohráva kľúčovú úlohu, (…) Preto sa snažíme zvýšiť jeho spôsobilosti,“ dodal.

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA