Site icon GLOBALNEWS.SK

Severná Kórea odpálila dve balistické rakety krátkeho doletu nad Japonské more

Severná Kórea dnes zo svojho východného pobrežia odpálila dve balistické rakety krátkeho doletu. Dopadli do Japonského mora. Podľa zahraničných agentúr o tom informovalo velenie juhokórejskej armády a japonská pobrežná stráž. 

Komunistická krajina v posledných týždňoch rakety testuje opakovane.

Rakety boli odpálené o 7:47 miestneho času (0:47 SELČ) z oblasti južne od severokórejského hlavného mesta Pchjongjangu. Prešli vzdialenosť približne 370 kilometrov (229 míľ), než dopadli do mora. Podľa agentúry AP o tom informoval juhokórejský zbor náčelníkov štábov. Južná Kórea odpálenie rakiet odsúdila ako „vážnu provokáciu“ ohrozujúcu mier v regióne a porušujúce rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN.

Počas marca už KĽDR vykonala sedem pokusov. Stále častejšia demonštrácia vojenskej sily je okrem iného reakciou na nedávne spoločné vojenské cvičenie Južnej Kórey a Spojených štátov, píše agentúra AP.

Japonské úrady podľa agentúry Kjódó informovali o dopade rakety do Japonského mora, mimo výlučnej ekonomickej zóny Japonska. Z oblasti nie sú hlásené žiadne škody na lietadlách alebo lodiach.

Vlani Severná Kórea odpálila rekordný počet viac ako 70 striel, vrátane medzikontinentálnych balistických rakiet schopných dosiahnuť americkú pevninu. Americkí a juhokórejskí predstavitelia aj preto varovali, že sa komunistická krajina môže pripravovať na prvý jadrový test od roku 2017.

Ruské jadrové zbrane v Bielorusku sú hrozbou pre európsku bezpečnosť

Exit mobile version