Site icon GLOBALNEWS.SK

Švajčiarsko podporilo reexport zbraní na Ukrajinu

Horná komora švajčiarskeho parlamentu schválila pozmeňujúci a doplňujúci návrh, ktorý umožní opätovný vývoz zbraní na Ukrajinu.

Informovala o tom tlačová služba švajčiarskeho parlamentu.

„Krajinám, ktoré nakupujú švajčiarske vojenské vybavenie, by malo byť za určitých podmienok umožnené jeho opätovný vývoz do krajín zapojených do ozbrojených konfliktov,“ uvádza sa v správe.

Príslušné rozhodnutie podporilo 22 hlasov, 17 bolo proti a ďalší štyria sa zdržali hlasovania.

Podľa novely budú musieť krajiny nakupujúce švajčiarske zbrane ešte podpísať deklaráciu zakazujúcu opätovný vývoz, ale jej obdobie môže byť obmedzené na 5 rokov. Opätovný vývoz bude možný len pre cieľové krajiny, ktoré neporušujú ľudské práva a nepoužívajú zbrane proti civilistom.

Pripomeňme, že 1. júna dolná komora švajčiarskeho parlamentu, Národná rada, hlasovala proti pozmeňujúcemu a doplňujúcemu návrhu, ktorý by umožnil tretím krajinám opätovne vyvážať zbrane švajčiarskej výroby, najmä na Ukrajinu. Po hlasovaní hornej komory sa pozmeňujúcim a doplňujúcim návrhom budú zaoberať znova.

Od začiatku vojny na Ukrajine niekoľko krajín požiadalo Švajčiarsko, aby povolilo presun švajčiarskych zbraní vo svojom arzenáli do Kyjeva.

Exit mobile version