Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Švajčiarsko podporilo reexport zbraní na Ukrajinu

Zverejnené:

Upravené: 7. júna 2023 o 15:58

215

Ilustračné foto, Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

Horná komora švajčiarskeho parlamentu schválila pozmeňujúci a doplňujúci návrh, ktorý umožní opätovný vývoz zbraní na Ukrajinu.

Informovala o tom tlačová služba švajčiarskeho parlamentu.

„Krajinám, ktoré nakupujú švajčiarske vojenské vybavenie, by malo byť za určitých podmienok umožnené jeho opätovný vývoz do krajín zapojených do ozbrojených konfliktov,“ uvádza sa v správe.

Príslušné rozhodnutie podporilo 22 hlasov, 17 bolo proti a ďalší štyria sa zdržali hlasovania.

Podľa novely budú musieť krajiny nakupujúce švajčiarske zbrane ešte podpísať deklaráciu zakazujúcu opätovný vývoz, ale jej obdobie môže byť obmedzené na 5 rokov. Opätovný vývoz bude možný len pre cieľové krajiny, ktoré neporušujú ľudské práva a nepoužívajú zbrane proti civilistom.

Pripomeňme, že 1. júna dolná komora švajčiarskeho parlamentu, Národná rada, hlasovala proti pozmeňujúcemu a doplňujúcemu návrhu, ktorý by umožnil tretím krajinám opätovne vyvážať zbrane švajčiarskej výroby, najmä na Ukrajinu. Po hlasovaní hornej komory sa pozmeňujúcim a doplňujúcim návrhom budú zaoberať znova.

Od začiatku vojny na Ukrajine niekoľko krajín požiadalo Švajčiarsko, aby povolilo presun švajčiarskych zbraní vo svojom arzenáli do Kyjeva.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA