Site icon GLOBALNEWS.SK

V Londýne sa konala korunovácia Karola III.

King Charles III and Queen Camilla are carried in the Diamond Jubilee State Coach in the King's Procession from Buckingham Palace to their coronation ceremony London. Picture date: Saturday May 6, 2023. (Photo by Jordan Pettitt/PA Images via Getty Images)

6. mája sa vo Veľkej Británii uskutočnila epochálna udalosť: korunovácia Karola III. Stal sa štyridsiatym panovníkom, korunovaným vo Westminsterskom opátstve, skutočne nastúpil na trón 8. septembra po smrti svojej matky Alžbety II.

Na korunovácii sa zišli zástupcovia kráľovských rodín a vodcovia štátov z celého sveta.

Podrobný pohľad na korunu svätého Eduarda, ktorá bola umiestnená na Charlesovej hlave, mohli sledovatelia kráľovského Instagramu v predstihu. Mimochodom, tento poklad zlata váži asi 2,2 kilogramu.

Trón svätého Eduarda sa používa počas korunovácií od roku 1300 a trvalo stojí vo Westminsterskom opátstve. Mimochodom, zaujímavý fakt z webovej stránky monarchie: v deň korunovácie Alžbety II. Nebola prvá, ktorá zaujala miesto na tróne. Ráno 2. júna 1953 bola na jeho sedadle nečakane nájdená čierna mačka menom Matins.

Sprievod sa presunul do opátstva o 10:20 londýnskeho času.

Je pozoruhodné, že na ceste tam a späť mali králi a kráľovná rôzne rúcha. Je tak zvykom, že pred Westminsterským opátstvom sa panovníci obliekajú do štátnych rúch a nechávajú ich v róbach panstva, ktoré majú osobnejší dizajn. Karol mal počas svojej korunovácie v roku 1937 dve rúcha svojho starého otca Juraja VI. Camilla pôvodne nechala ušiť plášť na korunováciu Alžbety II. a potom ho zmenila na nový, ktorý bol špeciálne vynájdený pre ňu ručne na Kráľovskej škole vyšívania.

Na konci podujatia Jeho Veličenstvo pozdraví svojich poddaných z balkóna Buckinghamského paláca.

Všetky početné kvety použité na dekoráciu si na konci korunovácie vyzdvihne charitatívna organizácia Floral Angels, ktorej patrónkou je kráľovná Camilla. Presunú ich do domovov pre seniorov a ľudí so zdravotným postihnutím, hospicov a útulkov.

Exit mobile version