Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

V Londýne sa konala korunovácia Karola III.

Zverejnené:

Upravené: 6. mája 2023 o 15:20

238

Zdroj: Getty Images

REKLAMA

Globalnews

6. mája sa vo Veľkej Británii uskutočnila epochálna udalosť: korunovácia Karola III. Stal sa štyridsiatym panovníkom, korunovaným vo Westminsterskom opátstve, skutočne nastúpil na trón 8. septembra po smrti svojej matky Alžbety II.

Na korunovácii sa zišli zástupcovia kráľovských rodín a vodcovia štátov z celého sveta.

Podrobný pohľad na korunu svätého Eduarda, ktorá bola umiestnená na Charlesovej hlave, mohli sledovatelia kráľovského Instagramu v predstihu. Mimochodom, tento poklad zlata váži asi 2,2 kilogramu.

Trón svätého Eduarda sa používa počas korunovácií od roku 1300 a trvalo stojí vo Westminsterskom opátstve. Mimochodom, zaujímavý fakt z webovej stránky monarchie: v deň korunovácie Alžbety II. Nebola prvá, ktorá zaujala miesto na tróne. Ráno 2. júna 1953 bola na jeho sedadle nečakane nájdená čierna mačka menom Matins.

Sprievod sa presunul do opátstva o 10:20 londýnskeho času.

Je pozoruhodné, že na ceste tam a späť mali králi a kráľovná rôzne rúcha. Je tak zvykom, že pred Westminsterským opátstvom sa panovníci obliekajú do štátnych rúch a nechávajú ich v róbach panstva, ktoré majú osobnejší dizajn. Karol mal počas svojej korunovácie v roku 1937 dve rúcha svojho starého otca Juraja VI. Camilla pôvodne nechala ušiť plášť na korunováciu Alžbety II. a potom ho zmenila na nový, ktorý bol špeciálne vynájdený pre ňu ručne na Kráľovskej škole vyšívania.

Na konci podujatia Jeho Veličenstvo pozdraví svojich poddaných z balkóna Buckinghamského paláca.

Všetky početné kvety použité na dekoráciu si na konci korunovácie vyzdvihne charitatívna organizácia Floral Angels, ktorej patrónkou je kráľovná Camilla. Presunú ich do domovov pre seniorov a ľudí so zdravotným postihnutím, hospicov a útulkov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA