Site icon GLOBALNEWS.SK

Zelenskyj diskutoval s predsedom vlády Holandska o posilnení protivzdušnej obrany a výcviku na F-16

Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy speaks at welcome dinner for Holocaust survivors and their families hosted in Krakow, Poland, by the Auschwitz-Birkenau Memorial Foundation, Sunday Jan. 26, 2020. Volodymyr Zelenskiy paid tribute Sunday evening to Holocaust survivors, telling them on the eve of the 75th anniversary of the death camp's liberation that they are an example to humanity. Zelenskiy spoke of the importance of protecting humanitarian values and freedom against the hatred that threatens civilization in a short speech at a dinner in Krakow organized by the World Jewish Congress. (Shahar Azran/WJC via AP)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mal telefonický rozhovor s holandským premiérom Markom Ruttem.

Rutte oznámil rozhovor so Zelenským na Twitteri, informuje Európska pravda.

Podľa neho „Holandsko bude naďalej podporovať Ukrajinu“ a teraz študuje, „čo ešte môžeme urobiť pre posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany“.

 

„Jedným zo spôsobov, ako pomáhame, je spolupráca s našimi partnermi pri výcviku ukrajinských pilotov na lietanie so stíhačkami F-16,“ napísal.

Premiér tiež zablahoželal Zelenskému k „úspešnému stretnutiu v Saudskej Arábii v súvislosti s vojnou, kde bolo zastúpené Holandsko“, a zdôraznil, že „je dôležité pokračovať v rozhovoroch o mieri na Ukrajine s touto širokou skupinou krajín“.

„Diskutovali sme aj o vývoji na fronte a nepretržitých, svojvoľných a brutálnych útokoch na ukrajinské civilné ciele a dodávky potravín,“ povedal Rutte.

Predtým bolo oznámené, že vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak diskutoval s americkým poradcom pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom o posilnení protivzdušnej obrany na juhu Ukrajiny s cieľom chrániť prístavy.

Predtým ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval F-16, aby vyzbrojila Ukrajinu po ďalšom ruskom raketovom útoku.

Exit mobile version