Site icon GLOBALNEWS.SK

Zelenskyj hovoril so Si Ťin-pchingom

Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy speaks at welcome dinner for Holocaust survivors and their families hosted in Krakow, Poland, by the Auschwitz-Birkenau Memorial Foundation, Sunday Jan. 26, 2020. Volodymyr Zelenskiy paid tribute Sunday evening to Holocaust survivors, telling them on the eve of the 75th anniversary of the death camp's liberation that they are an example to humanity. Zelenskiy spoke of the importance of protecting humanitarian values and freedom against the hatred that threatens civilization in a short speech at a dinner in Krakow organized by the World Jewish Congress. (Shahar Azran/WJC via AP)

26. apríla mal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonický rozhovor s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Ide o prvý rozhovor lídrov krajín po rozsiahlej invázii Ruska na Ukrajinu vo februári 2022.

„Mal som dlhý a zmysluplný telefonický rozhovor s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Verím, že táto výzva, ako aj vymenovanie veľvyslanca Ukrajiny v Čínskej ľudovej republike, budú silným impulzom pre rozvoj našich bilaterálnych vzťahov,“ povedal Zelenskyj.

Hovorca prezidenta Ukrajiny uviedol, že Zelenskyj mal takmer hodinový telefonický rozhovor s prezidentom Čínskej ľudovej republiky.

V súčasnosti dekrét o vymenovaní veľvyslanca Ukrajiny v Číne nie je na webovej stránke prezidentskej kancelárie, avšak od 13. marca 2023 minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba oznámil, že predložil prezidentovi kandidatúry veľvyslancov Ukrajiny v Číne, Indii a Brazílii.

Čínske noviny Xinhua uvádzajú, že Si Ťin-pching presvedčil Zelenského k dialógu a rokovaniam: „Dialóg a rokovania sú jedinou schodnou cestou von z „ukrajinskej krízy“ (takto Čína a čínske médiá nazývajú ruskú inváziu na Ukrajinu – pozn. red.) a nikto nevyhrá jadrovú vojnu.“

Exit mobile version